Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mennyi? Ötven! A jó nők felett is eljár az idő

| 2016. 08. 14. | 19:14:00
Halle Berry, boldog születésnapot!
Mennyi? Ötven! A jó nők felett is eljár az idő
Hirdetés
Hirdetés

Halle Maria Berry Clevelandban született afro-amerikai apától és fehér anyától 1966. augusztus 14-én. Szokatlan keresztnevét egy clevelandi áruházról kapta. Négyéves volt, amikor alkoholista apja otthagyta a családot, anyja – aki egy pszichiátriai intézetben volt ápolónő – egyedül nevelte fel Halle-t és két évvel idősebb nővérét Cleveland fehérek lakta negyedében. Innen hamarosan a külvárosba kellett költözniük, mert a kislányoknak bőrük színe miatt nem kevés megaláztatásban volt részük.

A tizenéves Halle a gimnáziumban talált magára, megválasztották osztálytitkárnak, a pompomlányok vezetőjének, szerkesztette az iskolai újságot, végül pedig bálkirálynő lett, ami számára óriási jelentőségű volt, mert az osztályban ő volt az egyetlen színes bőrű. “Ezek a sikerek segítettek abban, hogy magamra találjak” – nyilatkozta később. Mivel színésznő akart lenni, mindent megtett, hogy reflektorfénybe kerüljön: számos szépségversenyen indult, és Amerikában mindet meg is nyerte. Ő volt az első afro-amerikai nő, aki hazáját képviselhette a londoni Miss World versenyen.

Mindeközben tanult is, a clevelandi Cuyahoga Community College televíziós újságíró szakára járt. A diplomáig azonban nem jutott el, otthagyta az egyetemet, Chicagóba költözött a sokkal csillogóbb modellkarrier kedvéért. Az álmaihoz azért nem lett hűtlen, drámaórákra járt, meghallgatásokon vett részt. Amikor kiderült, hogy mégsem lehet Charlie egyik angyala, úgy döntött, New York-ban próbál szerencsét. Szinte azonnal szerepet kapott a Living Dolls című tévés show műsorban, amely ugyan rövid életű volt, de ahhoz elégnek bizonyult, hogy Hollywood felfigyeljen rá. Közben az egyik forgatáson összeesett, majd az orvosi vizsgálatokon kiderült, hogy cukorbeteg.

Első jelentős filmje a Dzsungelláz volt 1991-ben Wesley Snipes oldalán.. Még ugyanebben az évben Bruce Willis partnere volt Az utolsó cserkészben, a következőben pedig Eddie Murphy-vel játszott együtt a Bumerángban. 1994-ben A Flintstone-családban mókázott John Goodmannel, majd 2000-ben elnyerte a Golden Globe-díjat, és a legjobb színésznőnek járó Emmy-díjat is a Dorothy Dandrige életéről szóló tévéfilm címszerepével.

Élete első kasszasikere a Marvel képregényből készült X-Men – A kívülállók című filmadaptáció volt, amelyben Storm bőrébe bújt.

Halle Berry. (Fotó: Sipa USA)

2001-ben Oscar-díjat kapott a Szörnyek keringője című filmben nyújtott alakításáért. Személyében a filmtörténelemben először kapta fekete bőrű színésznő a legjobb női alakításért járó szobrot. Ugyanezzel a szereppel Ezüst Medve-díjat vehetett át a Berlini Filmfesztiválon. A 2001-ben bemutatott Kardhal után Pierce Brosnan mellett Bond-lányként tündökölt a Halj meg máskor című thrillerben. 2004-ben újra a kritikusok fanyalgása fogadta a Macskanő című produkciót. A film ugyan elég jól teljesített a pénztáraknál, mégis neki ítélték az Arany Málna-díjat 2005-ben. Egyik kezében az Oscar szoborral, a másikban az Arany Málnával, köszönő beszédében a következőket mondta:

“Soha nem gondoltam volna, hogy eljön a nap, amikor megnyerem az Arany Málnát. De azért köszönöm”.

2003-ban a világ legszebb embereinek 50-es toplistáját vezette a People magazinban, majd 2008-ban Esquire című férfilap a legstílusosabb és legszexibb nőnek választotta. 2007-ben a Revlon arca lett és csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán.

A Wachowski testvérek (Mártix) és Tom Tykwer munkája nyomán 2012-ben megszületett a Felhőatlasz, amelynek főszerepét Halle Berry mellett Tom Hanks játszotta. Az idén decemberben nézheti meg a közönség a mozikban a Kidnap című filmjét, amely egy anyáról szól, aki elrabolt gyermekének kiszabadításáért mindenre képes. Befejezéshez közeledik a Kingsman: The Golden Circle című produkció, és tervei között szerepel az 1992-es, 55 halálos áldozatot követelő Los Angeles-i zavargásokat bemutató Kings című mozi, amelyben Daniel Craig lesz a partnere. A film rendezője a török Deniz Gamze Erguven.

Eddig háromszor ment férjhez, utoljára 2013-ban Olivier Martinez színészhez, akivel a Sötét hullám című film forgatásán, 2010-ben ismerkedett meg. Útjaik két év után váltak el, közös gyermekük 2013-ban született. A most nyolcéves első gyermeke előző kapcsolatából, a nála tíz évvel fiatalabb kanadai Gabriel Aubry modelltől származik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés