Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint félmilliárdot csalt ki a szélhámos banda

| 2017. 06. 27. | 16:23:00
A miskolci kórházat is átverték.
Több mint félmilliárdot csalt ki a szélhámos banda
Hirdetés
Hirdetés

Meglehetősen hosszú a bűnlajstroma annak a három román állampolgárnak, amelyik Magyarországon fejtette ki áldásosnak éppen nem mondható tevékenységét. Nem jogerősen összesen 18 és fél évet kaptak, biztosan voltak tettestársaik.

Különösen nagy kárt okozó, társtettesként elkövetett csalás, folytatólagosan elkövetett pénzmosás, csalás bűntette és kísérlete, közokirat-hamisítás bűntette és magánokirat felhasználásának vétsége miatt mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a három romániai vádlottat, akik 2014-ben 515 millió forintot csaltak ki a Tiszántúli Református Egyházkerülettől, de megkárosították a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt és a miskolci kórházat is - közölte a Borsodihírrel Tatár Timea, a Debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője. 

A bíróság az elsőrendű vádlottat 5 év 6 hónap, a másodrendűt 6 év, a harmadrendű vádlottat pedig 7 év börtönbüntetésre ítélte, illetve 6-7 évre kiutasította őket Magyarország területéről.

A vádlottaknak az ítélet jogerőre emelkedését követően 30 napon belül az egyházkerületnek 283 millió, a NÉBIH-nek 10,8 millió, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórháznak pedig 8,9 millió forint kártérítést kell fizetniük. Emellett több mint 4 millió forint bűnügyi költség mellett 18 millió forint eljárási illetéket is meg kell téríteniük a magyar államnak.

A vádirat szerint a vádlottak (I. rendű: N.D.C., II. rendű: A.I.I., III. rendű: G.P.D.) és bűntársaik 2014 januárja és márciusa között több nagyobb projektben

a kivitelező képviselőinek adták ki magukat, és arról tájékoztatták a megrendelőket telefonon vagy emailben, hogy a kivitelező bankszámlaszáma megváltozott.  A kiszámlázott szolgáltatási díjakat erre az „új” számlaszámra kérték. Hamis okmányokkal alapított cégek nevében tucatnyi számlát hoztak létre, a beérkezett összegeket pedig cseh és szlovák bankszámlákra utalták tovább.

A Tiszántúli Református Egyházkerületnél bűntársuk, „Kovács Piroska” néven jelentkezett be. Elküldte a hitelesnek tűnő dokumentumokat, amely alapján az egyházkerület átutalta a több mint 515 millió forintos kintlévőséget. A kár részben megtérült, a cseh számlán ugyanis sikerült lefoglalni 118 millió forintot.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház beszállítójától „Kovács Piroska” a Magyar Államkincstár nevében kért és kapott egy kintlévőségi listát, majd ennek segítségével 9 millió forintot fizettetett ki a kórházzal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól csaknem 11 millió forintot csaltak ki. A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.-nél a GYEMSZI képviselőjeként jelentkeztek be, és csaknem 8 millió forintot sikerült átutaltatniuk. Ez utóbbi megtérült.

Azért nem mindenki dőlt be

Hajdúböszörményben egy önkormányzati beruházás kivitelezője nevében küldtek levelet, a pénzügyi munkatárs azonban telefonon hívta a valódi kivitelezőt, a csaknem 30 millió forintot az önkormányzat így nem utalta el.

A Vértesi Erőmű Zrt-től 60 millió forintot próbáltak kicsalni, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-nél pedig egy 229 millió forintos előleg kifizetését próbálták elérni, de a megrendelő itt is leellenőrizte az információkat.

Az ítélet indoklása során dr. Horváth Péter, a tanács elnöke kiemelte: a vádlottak egy összehangolt, precízen megtervezett, határokon átnyúló bűncselekménysorozat résztvevői voltak. A szervezett bűnözői csoportból csak hármójukat sikerült bíróság elé állítani, de egyértelmű, hogy további bűntársak is közreműködtek a bűncselekmények elkövetésében. A törvényszék tanácsa szerint a harmadrendű vádlott volt a fő kapocs a bűnözői csoport további, felettük álló tagjai és a vádlottak között.

Miután mindenki 3 nap gondolkodási időt kért, az ítélet nem jogerős. A bíróság N.D.C. esetében megszüntette, a másik két vádlott esetében azonban fenntartotta az előzetes letartóztatást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés