Hirdetés

Pórul jártak az ormosbányai kendertermesztők

| 2018. 01. 15. | 12:30:00
Rajtuk ütöttek, ez lett a vége.
Pórul jártak az ormosbányai kendertermesztők
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kábítószer-termesztő vietnámi és magyar állampolgárok ellen emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség - közölte a vádhatóság január 15-én az MTI-vel. Az öt férfi Ormosbánya külterületén, egy pincerendszerben termesztett indiai kendert.

Az ügyészség valamennyi vádlottra fegyházbüntetés kiszabását, a magyar vádlottak esetében közügyektől eltiltást, a vietnámiak tekintetében kiutasítást, továbbá vagyonelkobzást is indítványozott

- közölték.

A vádirat szerint a két vietnámi férfi egyike - aki 2000 óta Magyarországon él és már volt büntetve kábítószerrel összefüggő bűncselekmény miatt - határozta el, hogy nagyüzemi méretekben fog indiai kendert termeszteni. Fiatalabb társa, aki életvitelszerűen Csehországban él, szerezte be az ehhez szükséges növényi töveket.

Ormosbányán a magyar vádlottak egyike, egy 62 éves férfi szerezte meg a külterületi ingatlant, amely alatt mintegy 1500 négyzetméternyi pince húzódott. Két magyar társával, a vietnámiak útmutatása alapján, alakították át a pincét a termesztéshez, a pénzt a külföldiek adták. A termesztés 2016 novemberében kezdődött meg, az ültetvény napi gondozását a fiatalabb vietnámi végezte. Az egyik magyar férfi a vietnámiaktól látott technológia segítségével saját háza pincéjében is kialakított egy kisebb ültetvényt.

Amikor a rendőrség rajtuk ütött, a helyszínen csaknem ezer tő lábon álló kendert találtak, míg a korábban leszüretelt növényeket a padlón felhalmozva vagy már zsákokba csomagolva találták. A lefoglalt növények hatóanyaga kábítószernek minősül és meghaladja a különösen jelentős mennyiséget, a tiszta hatóanyag tartalom csaknem egy kilogramm.

Hirdetés