Hirdetés
Hirdetés

Ajánlatot tett egy ügyész a tárgyalóteremben

| 2018. 07. 03. | 23:15:00
Sátoraljaújhelyen történt, a vádlott 180 fokos fordulatot vett.
Ajánlatot tett egy ügyész a tárgyalóteremben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogerősen 100 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek a Sátoraljaújhelyi Járásbíróságon egy akáctolvajt július 2-án, de nem ez az érdekes, hanem az, hogy a határozat már a július elsejétől élő új büntetőeljárási törvény új jogi lehetőségei alapján született.

– A vádlottal szemben még az új eljárási kódex hatályba lépése előtt lopás vétség kísérlete miatt indult büntetőeljárás, mert a vádirat szerint a lakóhelyéhez közeli község határában lévő erdőrészből 11 akácfát engedély nélkül kivágott és azok egy részét elvitte. A cselekményről videófelvétel készült, azonban vádlott a nyomozás során és  korábbi bírósági tárgyaláson is tagadta, hogy a felvételen ő látható – közölte honlapján a Miskolci Törvényszék.

Mint hangsúlyozzák, az új büntetőeljárásról szóló törvény – az ügyek egyszerűsítését és gyorsítását célzó jogalkotói szabályozási elvek érvényesülése körében – lehetőséget teremt arra, hogy a bűncselekményt korábban tagadó vádlott a már folyamatban lévő ügyben tartott tárgyaláson – a büntetés mértékére vonatkozó ügyészi indítvány ismeretében – beismerő vallomást tegyen. Melyet elfogadva a bíróság, a törvényben írt feltételek megléte esetén, nyomban ítéletet hozzon.

[Beillesztett cikk: Vádlott, üljön le!]

A hétfői tárgyaláson – az új törvényt alkalmazva – az ügyész 100 ezer forint összegű pénzbüntetés kiszabását indítványozta arra az esetre, ha a vádlott a korábbi tagadása ellenére a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tesz. A férfi az indítvány ismeretében beismerő vallomást tett, melyet a bíróság elfogadott és nyomban ítéletet hozott, amit az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vett.

A korábbi szabályok szerint az ügyben a vádlott tagadása miatt további tárgyalásokat igénylő és jelentős költségekkel járó bizonyítási eljárás lett volna szükséges – mutat rá a Miskolci Törvényszék –, azonban az új eljárási törvény alkalmazásával „az ügyészség, valamint a védő konstruktív együttműködésének eredményeként az ügy gyorsan és eredményesen befejezésére került”.

Hirdetés
Hirdetés