Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kutat-fejleszt a Miskolci Egyetem

| 2017. 04. 19. | 18:39:00
Hat milliárd forintos uniós forrásból.
Kutat-fejleszt a Miskolci Egyetem
Hirdetés
Hirdetés

Korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztését kezdi meg csaknem hat milliárd forintos uniós forrásból a Miskolci Egyetem több ipari céggel, valamint az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft-vel (Émi) közösen – jelentették be a projekt nyitó konferenciáján szerdán Miskolcon.

Torma András, az egyetem rektora arról beszélt, hogy itt és most a felsőoktatás és az "ipari szereplők" együttműködéséről van szó, ezért alakult meg a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (Fiek) közös kutatói hálózata. 

A fejlett technológiákat alkalmazó iparvállalatok kutatási, fejlesztési és innovációs igényeinek feltérképezése, és azok kiszolgálása, a kiválóság jegyében, a piaci igények figyelembe vételével és a létrehozott kutatási, fejlesztési és innovációs eredmények gazdasági hasznosíthatóságának elvén valósul meg.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöke arról beszélt, hogy országszerte indulnak a felsőoktatási-ipari kutatásfejlesztési együttműködési központok. Mint mondta: több éve eredményesen együttműködő nyolc ipari-egyetemi konzorciumi partner kap lehetőséget kutatásfejlesztési projektek megvalósítására az e célra meghirdetett pályázati felhívás keretében uniós és magyar forrásból. 

A hivatal által kidolgozott programmal a vállalatok részéről felmerülő kutatásfejlesztési és innovációs igényekre alapozott központok jönnek létre az egyetemi kutatás-fejlesztési kapacitásra építve, uniós finanszírozással Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Kecskeméten és Debrecenben.

A járműipar, az agrárinformatika, a molekuláris biológia, az anyagtechnológia, a növénytermesztés szakterületen, valamint az infokommunikációs, gyógyszeripari és energetikai fejlesztéseket integráló célkitűzéssel indulhatnak felsőoktatási és ipari együttműködési központok ebben az évben.

A rektor kitért arra is, hogy Miskolcon nagyon sokáig csak műszaki tudományokat oktattak, a nyolcvanas évek elején kezdődött meg a humántudományok tanítása, mára a campus igazi universitássá vált.

Az egyetem 2020-ig kijelölt innovatív tudásváros programja erőteljes kutatást, fejlesztést és innovációs aktivitást, fókuszpontok kijelölését, piaci igények feltárását és kiszolgálását tűzte ki elsődleges célul.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés