Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolcon is hiánycikk egy fontos gyógyszer

| 2017. 05. 18. | 16:09:00
Mással nem is helyettesíthető.
Miskolcon is hiánycikk egy fontos gyógyszer
Hirdetés
Hirdetés

Akadozik az ellátás az országban egy, a zöld hályogra igen gyakran alkalmazott szemcseppből (Cosopt Uno), a gyártó csupán a tényleges szükségletek kétharmadát tudja fedezni – írja a Magyar Nemzetre hivatkozva az inforadio.hu.

A lap olvasói jelezték, hogy az utóbbi időben sehol nem tudták megvásárolni a betegségükre felírt gyógyszert, mert a patikusok szerint országos hiány van belőle. 

A forgalmazó arról tájékoztatta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), hogy az akadozás egy körülbelül másfél hónapja fennálló „európai globalizációs problémára” vezethető vissza.

Mint írták, a szűkített gyártáskapacitás miatt Európában minden ország egy központilag meghatározott mennyiséget kap a készítményből. Ezt a mennyiséget az anyacég rendszeresen és kiszámíthatóan küldi a hó elején Magyarországnak is, viszont ez

a tényleges szükségleteknek csupán kétharmadát fedezi.

Az azonban nem derült ki a közleményből, hogy miért gyártanak kevesebbet egy olyan gyógyszerből, melyre láthatólag egész Európában lenne kereslet.

Több gyógyszerész ugyanis arról panaszkodott, nemcsak hogy nincs a termékből, de nem is tudni, mikor lehet egyáltalán rendelni belőle.

Volt, aki azt javasolta, helyettesítő terméket váltson ki a beteg, de mint kiderült, nincs ilyen szemcsepp.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakgyógyszerész elmondta: hivatalos helyettesítő hiányában folyamatosan kénytelenek visszaküldeni a betegeket a szemészetre.

Az OGYÉI hangsúlyozta:

a glaukómás betegek terápiája folyamatosan biztosítható Magyarországon.

A zöld hályog, más néven glaukóma jelenleg nem gyógyítható, a diagnosztizált állapotot szinten lehet tartani, például szemcseppes kezeléssel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés