Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nehezebb lesz sok népszerű gyógyszer vásárlása

| 2017. 05. 09. | 17:49:00
Ha ész nélkül szedjük őket, nagy bajt csinálnak.
Nehezebb lesz sok népszerű gyógyszer vásárlása
Hirdetés
Hirdetés

A jövőben csak gyógyszertárakban lesz kapható több paracetamol tartalmú, megfázás elleni készítmény - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az intézet a betegek biztonsága érdekében vizsgálta felül korábbi gyakorlatát,

a paracetamol hatóanyag-tartalmú készítmények ugyanis bár a betegtájékoztatóban előírt adagolás mellett biztonságosan alkalmazhatóak, nagyobb mennyiség bevétele súlyos májkárosodáshoz vezethet.

Az érintett készítmények listája megtalálható az OGYÉI honlapján, a Közlemények rovatban. (Ide tartoznak egyébként a Coldrex, a Loligrip, a Neo Citran, a Wick és a Rubophen egyes változatai.)

Mivel a paracetamol nagyon sok megfázás elleni, többféle hatóanyagot tartalmazó, vagyis kombinációs gyógyszerben is megtalálható, előfordul, hogy a betegek túllépik a megengedett napi adagot - írták. Nem ritka, hogy a náthás, lázzal, fejfájással küszködő betegek különböző forró italporokkal kúrálják magukat, kombinálva szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal. 

Ezért fontos, hogy a betegek tisztában legyenek a paracetamol tartalmú készítmények megfelelő adagolásával - hangsúlyozták, hozzátéve: erről a gyógyszerésznél vagy a háziorvosnál, illetve az OGYÉI-nél érdemes tájékozódni.

Az intézet döntése értelmében a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó helyek az erről szóló dokumentum kézhezvételét követően nem rendelhetnek a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés