Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Munkabiztonsági ellátó központ nyílik Miskolcon

| 2017. 07. 20. | 11:41:00
Nagy szükség volt már rá.
Munkabiztonsági ellátó központ nyílik Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés

Az év második felében a budapesti, csornai, kaposvári, szegedi, debreceni, egri és székesfehérvári után Miskolcon megnyílik a nyolcadik területi egészségügyi, pszichológiai és munkabiztonsági ellátó központ. Ezzel jelentősen csökken az északkeleti régiót eddig ellátó debreceni és egri egység leterheltsége - adta hírül honlapján a katasztrófavédelem.

A katasztrófavédelem egészségügyi és pszichológiai szervezetét az integrációkor át kellett alakítani, mivel az új katasztrófavédelmi szervezet megalakulása, a nyugdíjszabályok megváltozása és az életpályamodell bevezetése új kihívások elé állították a szervezetet.

Az egészség és erőnléti állapot öregségi nyugdíjkorhatárig tartó megőrzése, valamint a betegségek megelőzése, korai felismerése és gyógyítása érdekében az állomány egészségügyi és pszichológiai ellátására más módszereket, megoldásokat kellett találni.

Ennek érdekében a főigazgatóságon létrejött az Országos Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ, Budapesten, Csornán, Kaposváron, Szegeden, Debrecenben, Egerben és Székesfehérváron pedig területi egészségügyi, pszichológiai és munkabiztonsági ellátó központok létesültek.

A területi központok egyebek mellett alkalmassági és szűrővizsgálatokat végeznek, az ott dolgozó szakemberek beadják a szükséges védőoltásokat, előkészítik a BM Rendvédelmi Szervek Felülvizsgáló Orvosi Bizottsága vizsgálatait, vagyis közismert nevén a FÜV-vizsgálatokat, foglalkozás- és közegészségügyi, járványügyi, valamint munkavédelmi feladatokat látnak el, elvégzik a gépjárművezetők időszakos alkalmassági vizsgálatát, emellett egészségmegőrző és -fejlesztő programokat szerveznek, irányítják az elsősegélynyújtást, és természetesen katasztrófa-, illetve veszélyhelyzetek esetén ellátják az állomány egészségügyi biztosítását.

A rendelők minden, a feladatok ellátásához szükséges eszközzel és berendezéssel rendelkeznek, júniusban rendszerbe állították a katasztrófavédelem egészségügyi szakfeladatainak ellátásához megrendelt mobil orvosi ellátó konténert is.
 
A területi ellátó központtal nem rendelkező megyékben a katasztrófavédelem fenntartja az együttműködést a rendőrség alapellátó rendelőivel.
 
Kialakításukkor a tervek arról szóltak, hogy az ellátó központokban dolgozó egy-egy orvos és pszichológus nagyjából ezer emberről gondoskodik majd, ám a keleti országrészben már az ezernyolcszázat is meghaladja az ellátottak száma. Ezért az idén a központok leterheltségének és az állomány utazási költségeinek csökkentése érdekében az északkeleti régióban, Miskolcon új egység nyílik, várhatóan szeptemberben.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés