Hirdetés
Hirdetés

Hiánycikk lett a HPV elleni vakcina

| 2017. 11. 22. | 15:57:00
Átmeneti zavarról lehet szó.
Hiánycikk lett a HPV elleni vakcina
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyártási problémák miatt az egész országban hiánycikk a méhnyakrák kialakulásáért leggyakrabban felelős humán papillomavírus (HPV) elleni négy- és a legújabb kilenckomponensű oltás, a probléma pedig nemcsak hazánkat, hanem az egész régiót érinti – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lapnak több gyógyszertár után az MSD gyógyszergyártó is megerősítette, hogy gond van az oltások előállításával. Mint mondták, bár tény, hogy általánosságban megnövekedett az igény a HPV-vakcinák iránt, jelenleg nem emiatt nem tudják előállítani a szükséges mennyiséget. A vakcinagyártás rendkívül bonyolult folyamat, előfordulhatnak problémák, és ilyenkor nehéz újraindítani a rendszert – fejtették ki.

Nem csak a nőket, a férfiakat is érinti

Hogy jelenleg egyik oltást sem lehet kapni, azért is probléma, mert a nők körében a méhnyakrák a leggyakoribb, évente közel 500 halálos áldozatot szedő HPV okozta megbetegedés, míg a férfiaknál nyelvgyöki rák alakul ki legtöbb esetben, amelyben tízből hatan életüket vesztik. A betegség évekig lappanghat tünetmentesen. A HPV tehető felelőssé a jóindulatú kinövésnek számító nemi szervi szemölcsért is, amellyel minden tizedik ember találkozik élete során legalább egyszer. Sokan nem tudják, de az óvszerhasználat sem nyújt elegendő védelmet, éppen ezért javasolják egyre többen a HPV elleni vakcina beadatását.

Tavaly szakértők hívták fel rá a figyelmet: riasztóan emelkedik a HPV okozta megbetegedések és halálozások száma.

Hirdetés
Hirdetés