Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Karácsony: amikor ömlik a rengeteg KELL

| 2017. 12. 20. | 10:26:00
Pszichológus az ünnepről.
Karácsony: amikor ömlik a rengeteg KELL
Hirdetés
Hirdetés

Itt a karácsony. A szeretet, a hit, a béke és a születés ünnepe. Azonban a karácsony közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedik ránk: ajándékok, főzés, takarítás. A nyomás, hogy finom legyen a bejgli, tiszta legyen az ablak, örüljön mindenki az ajándéknak. A karácsony stresszel jár, amely bizony nagyon alacsonnyá teszi az ingerküszöbünket másokkal és a betegségekkel szemben is. Megfigyelték már hányan fáznak meg karácsony előtt?

De miből is adódik ez a stressz? A karácsony két legfontosabb velejárója a költekezés és a család. Ezek már egyenként sem alábecsülendő stressz orrások, a kettő együtt, egyszerre történő jelenléte pedig felerősítve egymás erejét támad ránk. Pedig boldognak és várakozással telinek kellene lennünk, mert a karácsony körülvesz bennünket, akármerre járunk. Ömlenek ránk a „kellek”: ajándékozni kell, boldognak kell lenni, békésnek kell lenni, családdal kell lenni, örülnünk kell egymásnak. De hagynunk kell ezt?

Nehéz nem hagynunk. Tele van minden elvárásokkal ilyenkor. A karácsony, az advent a várakozás helyett elvárásokról szól. Pedig a várakozás öröme az, mely ott csillog karácsony előtt és szenteste a gyermek szemében. Várja, hogy meggyújtsa apa a csillagszórót, hogy a vacsora után együtt társasjátékozzanak a családdal vagy épp legotornyot építsenek. Lehet, hogy várja a távirányítós kisautót, de nem azért, hogy egyedül játsszon vele, hanem azért, hogy apa vagy anya vagy bárki más együttjátsszon vele. A gyermeknek az együttlét, a minőségi idő, a teljes figyelem, az odafordulás az, amely szebbé, igazi csodává teszi a karácsonyt. Az egyik ismerős története jut mindig eszembe, aki gyermekének, hazatérve a külföldi útról elfelejtett ajándékot venni, ezért belenyúlt a zsebébe és előhúzott egy doboz gyufát. Megtanította a kisfiát a gyufa használatára, ezerszer elmutogatta neki, míg végül a kisfiú már egyedül is tudta használni. Megbeszélték természetesen, hogy csak engedéllyel és csak akkor, amikor apa ott van és majd csak nagyobb korában lehet neki saját. A végén a gyermek annyit mondott: apa, én még sosem kaptam ennyire csodálatos ajándékot…

Karácsonykor tehát a legboldogabb érzéssel az adás tölt el bennünket. Ajándékot adni öröm. Energiát fektetni abba, hogy kitaláljuk, mi az, amelynek a másik örülne – azon múlik, mennyire ismerjük a másikat. Megfigyeljük mi az, amire szüksége van, mi az, amit ha a fa alatt talál és kibont, melegséggel tölti el a szívét és mosolyt csal az arcára. Ez pedig a mi szívünket is  melegséggel tölti el, hiszen örömöt adtunk. Ez a karácsony lényege. Hiszen örömöt adnunk bármivel lehet: az idővel, egy jó étellel, egy jó könyvvel vagy élménnyel. A háziasszonyok karácsonykor a lelküket és egy csepp szeretetet is belesütnek a bejglibe, hiszen főztükkel örömöt szeretnének adni vendégeiknek. A család, legyen az bármilyen is, karácsonykor kicsit átszellemül. Nem a frissen mosott függönnyel vagy a patyolattiszta lakással, a 16. pár zoknival adunk örömet a másiknak. Azzal adjuk a legnagyobb örömet, ha együtt vagyunk, ha időt, kedvességet, megértést, odafigyelést adunk. Akkor is örömöt adunk, ha egy remek ételt teszünk az asztalra, vagy a legjobb üveg borral kínáljuk meg a családtagjainkat. Felidézzük a régi karácsonyok emlékeit, azokat az emlékeket, amikor elhunyt családtagjaink még velünk voltak. Mesélhetünk gyermekeinknek a saját gyermekkorunkról, milyen volt akkor a karácsony. Engedjük, hadd járjanak át bennünket az érzelmek, hiszen a karácsony erről szól.

Nem kell tökéletesnek lennie mindennek, az elég jó pont elég.

Inkább élvezzük az együttlétet, a szeretetet, hiszen nincs is szükségünk másra, mivel ezzel töltjük fel az érzelmi tartalékainkat az elkövetkezendő időszakra. Sosem attól emlékezetes a karácsony, hogy mennyire finom volt a halászlé, vagy mennyire ki volt takarítva a lakás. A közösen megélt élmények azok, amelyek örök emlékek lesznek. Hiszen a szeretet körülvesz karácsonykor (is).

- FGYN -

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés