Hirdetés
Hirdetés

Nyert a miskolci jobbikos a hetilap ellen

| 2016. 10. 25. | 21:50:00
Jakab Péter vs. Miskolci Napló.
Nyert a miskolci jobbikos a hetilap ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A miskolci önkormányzat lapját Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője perelte be, amiért hazugságot terjesztettek róla, amikor megjelentették a Soós Attila fideszes frakcióvezető sajtótájékoztatóján elhangzottakat, azt állítva, hogy Jakab Péter megvásárolhatósággal és ingyen bulizással vádolta a nyugdíjasokat. A Miskolci Törvényszék korábban már többször kimondta, hogy ez nem igaz. Miután az önkormányzati lap nem fogadta el a döntést, az ügy a Debreceni Ítélőtábla elé került, amiben a napokban jogerős ítélet született. 

Tényként, nem véleményként közölték

Emlékezetes, az elsőfokú bíróság ítéletével helyreigazító közlemény megjelentetésére kötelezte a Miskolci Naplót és a kiadót a perköltség, továbbá az illeték megfizetésére. Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a cikk a S. A. sajtótájékoztatóján tett kijelentéséről tudósított, még akkor is, ha az szerkesztett formában jelent meg. A cikkből megállapítható volt az a tényállítás S. A. szavait idézve, hogy a felperes megvásárolhatósággal, ingyen bulizással vádolta korábban a miskolci nyugdíjasokat. E közlés egyértelműen tényállítás, és nem véleménynyilvánítás – így a Debreceni Ítélőtábla. Az alperesek már a korábbi perben sem bizonyították azt, hogy a tényállításukat a felperes valóban megtette. Az alpereseknek a korábbi jogerős ítélet alapján is tudniuk kellett azt, hogy a felperes ilyen kijelentéseket nem tett, ezért a mástól származó tényállítások közlését az írott sajtóban körültekintőbben kellett volna megjelentetni.

A fontos közérdekű kérdésekkel kapcsolatos hivatalos sajtótájékoztatón elhangzott állítás valósághű tudósítás – függetlenül a közölt tények valóságtartalmától – önmagában nem alapozhatja meg a média immunitását, mert az könnyen visszaélésekhez vezethet.

A Debreceni Ítélőtábla közlése szerint az elsőfokú bíróság helyesen értékelte a felperesnek tulajdonított ugyanazon nyilatkozat közlése kapcsán hozott, a lapot helyreigazításra kötelező ítéletét. A perbeli esetben a laptól elvárható, hogy a sajtótájékoztatón elhangzott tényállítás igazát a közlés előtt ellenőrizze a szerkesztő, ezért a sajtótájékoztatón elhangzottak közlésére hivatkozással a helyreigazítás alól nem mentesülhet.

A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.

Hirdetés
Hirdetés