Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tiszakarádi telefonbetyárt büntettek meg

| 2017. 09. 14. | 20:32:00
A vonulást is fizetnie kell.
Tiszakarádi telefonbetyárt büntettek meg
Hirdetés
Hirdetés

Jogerős bírósági ítélet született egy olyan ember ügyében, aki valótlan eseménnyel kapcsolatos segélyhívásával szándékosan megtévesztette a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. Az elkövetőt 50 ezer forintos pénzbírsággal büntette a bíróság, egyúttal a vonulási költség megtérítésére kötelezte.

Az eset 2017 májusában történt, amikor a bejelentés nyomán egy tiszakarádi ingatlanhoz, szalmatűzhöz riasztották a cigándi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit. Az egység átvizsgálta a segítséget kérő állampolgár által megadott helyszínt, azonban tüzet, de még tűzre utaló nyomot sem talált, így az esetet szándékosan megtévesztő bejelentésnek minősítette.

Aki a hatóságnál, vagy közfeladatot ellátó szervnél veszélyhelyzetről valótlan bejelentést tesz, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szerint szabálysértést követ el. Amennyiben ilyen történik, a katasztrófavédelem minden esetben szabálysértési feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságnál. Az eljáró bíróság pénzbüntetést szab ki és/vagy közérdekű munkára kötelezi az elkövetőt, ezen kívül – a megyei katasztrófavédelmi szerv kérelmére – minden esetben elrendeli a bejelentés nyomán felmerült vonulási költségek megtérítését is, az összeg akár a százezer forintot is elérheti. A szándékosan megtévesztő jelzések a felesleges kiadások mellett azért is veszélyesek, mert amíg a tűzoltók egy nem létező káreset helyszínére vonulnak, addig bekövetkezhet olyan eset, amely akár a néhány perces késedelem miatt is beláthatatlan következményekkel járhat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés