Hirdetés
Hirdetés

Világító atomok a Miskolci Egyetemen

| 2017. 09. 28. | 17:18:00
Jön a Kutatók éjszakája
Világító atomok a Miskolci Egyetemen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Egyetem minden kara, de még az egyetemi könyvtár, az Idegennyelvi Oktatási Központ és a Konfuciusz Intézet is érdekességekkel készül a Kutatók éjszakájára, miként több más cég, intézmény is.

    A pénteki rendezvény nyílt napként is betekintést enged a Miskolci Egyetem életébe, a cél az, hogy a résztvevők, főleg a középiskolás és általános iskolás diákok megszeressék a tudomány és a kutatás világa mellett a Miskolci Egyetemet is.

Érdekességek sora


    Az egyetem erre a napra mintegy négyezer érdeklődőt vár. Az intézmény arra készül, hogy a világító atomoktól kezdve a mágikus ragacson át sok mindennel kápráztassa el a résztvevőket. A látogatók megismerkedhetnek egyebek mellett a virtuális valósággal és az automatizálás kihívásaival, a kínai írás és rajzolás művészetével, a láthatatlan sugárzások megjelenítésével. Tanúi lehetnek látványos fizikai és kémiai kísérleteknek, lézer-interferometrikus méréseknek, láthatnak napelemes kazánszivattyút, és a laboratóriumok kulisszatitkaiba is betekinthetnek.
    Péntek délután és este az egyetemre látogatók megismerkedhetnek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával, megtudható, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik,hogyan küzdi le a nehézségeket.

 

Cégek is bekapcsolódtak


    Készül a Kutatók éjszakájára a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház laboratóriumi medicina osztálya is, amely számtalan tudományos értékű érdekességet tartogat a nagyközönségnek. A nyitott laboratóriumi éjszaka program keretében megtudhatják, hogy mi történik a vizsgálatra levett mintákkal és hogyan születik belőle laboratóriumi eredmény és ezt hogyan használják fel az orvosok.
    Az egyetem és a kórház mellett több cég, így a Bosch, a Takata, az Evosoft, a Miskolc Holding két tagvállalata, a miskolci vízművek és a miskolci közlekedési társaság is érdekességekkel készül péntek estére.
    A Kutatók éjszakáját 2005 óta minden év szeptemberének utolsó péntekén rendezik meg. Ezen az egyéjszakás fesztiválon Európa 33 országában több mint 300 városban lehet játszani, beszélgetni, felfedezéseket tenni kutatókkal, tanárokkal, professzorokkal, vállalatok képviselőivel.

Hirdetés
Hirdetés