Nagyvad érkezett a Miskolci Állatkertbe

borsodihir.hu

2018.01.11. 18:38

Nagyvad érkezett a Miskolci Állatkertbe

Hamarosan 800 kiló lesz.

Hirdetés

A tavalyi évet két jelentős állatszállítással zárta a Miskolci Állatkert és Kultúrpark: az egyiknek a keretében távozott az állatkert addigi, a másiknak a keretében megérkezett a jelenlegi legnagyobb lakója: egy európai bölény bika.

Az első bölények 2016 tavaszán, a Kanizsa Agrár Zrt. adományaként kerültek az állatkertbe. Mivel azonban a két állat közös apától származott, ezért a beltenyészet elkerülése végett szükséges volt, hogy mire a fiatal állatok elérik az ivarérett kort, az egyiktől megváljanak, és átadja helyét egy idegen vérvonalú fajtársnak. Első lépésként a korábban itt élt bikának kellett elhagynia Miskolcot. A Marosvásárhelyi Állatkert keresett egy bikát a bölény tehene mellé, így ők jöttek el a nemzetközi bölény törzskönyvbe Polidor néven jegyzett állatért.

Ezt követően érkezhetett meg az új bölény bika – a remények szerint az állatkert első tenyészbikája. A Pozsonyi Állatkertből került miskolcra a Perun nevet viselő állat. A 2014-ben, a szlovák főváros állatkertjében született bika lassan eléri a kifejlett európai bölényekre jellemző 800 kilós testméretet, és bíznak benne, hogy az immár két éve itt élő nősténnyel rövid időn belül borjúval is megörvendeztetik majd a látogatóinkat.

Az európai bölény kontinensünk legnagyobb szárazföldi állata, amely a 20. század elején a vadonból teljesen eltűnt. Nem pusztult ki azonban teljesen a faj, hiszen néhány állatkertben fennmaradt egy maroknyi állománya, amelynek tervszerű szaporítása eredményeképp az 1950-es évektől megkezdődhetett a faj visszatelepítése korábbi élőhelyére. Így ma már újra mintegy 2.000 európai bölény él a szabad természetben.
Miskolci Állatkertbölény

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés