Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

PET-palack borítja a Felső-Tiszát. Kitakarítják

| 2018. 02. 19. | 11:39:00
Vásárosnaménynál lesz akció. +Videó
PET-palack borítja a Felső-Tiszát. Kitakarítják
Hirdetés
Hirdetés

A PET Kupa eddig 180 folyamkilométert monitorozott végig a Tiszán, hogy feltárja a folyón és árterében lerakodott pillepalack és hulladékszennyezést. A február 22. és 25. között zajló, takarításra szánt terület az eddig ismert legszennyezettebb szakasz: 

Helyszín: Vásárosnamény-Tiszaszalka határában, a 678. és 679.-es folyamkilométer közötti ártéri erdőben

A négy nap alatt a következő feladatokat végzik el a PET Kupa önkéntesei, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság bevonásával:

  • téli, ártéri erdőtakarítás a mellékelt térképen szereplő kéthektáros területen;
  • megadott kvadrátméreten hulladékanalízis elvégzése (hulladékfajták megoszlása, darabszáma, hasznosítható anyagok részaránya, mérlegelés);
  • terepbejárás és monitoringozás a Felső-Tisza 70 km-es szakaszán vízen és a két parton; az átvizsgált folyószakasz a 2018-as PET Kupa versenyszakasza; frissítésre kerül az online térkép Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakasza
  • a takarítás során a szelektív gyűjtés, válogatás és a tömörítés az egyik fő szempont. A megtisztított területről a hasznosítható anyagok a közszolgáltató segítségével a hulladékhasznosítókhoz kerülnek. Az itt lévő hulladék külön gyűjtve tisztább, mint a lakossági szelektív. A program során kreatív újrahasznosítási lehetőségeket tárnak fel.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés