Hirdetés
Hirdetés

Growww: nőni, fejlődni, virulni – Miskolcról

| 2018. 04. 29. | 12:06:00
Borsodihír-interjú Dunder Krisztiánnal, a Growww Digital digitálismarketing-ügynökség vezetőjével.
Growww: nőni, fejlődni, virulni – Miskolcról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A neves European Business Awards egyik magyar díjazottjának társtulajdonosa a Bláthyból indult, saját céget épített, de Miskolchoz sem maradt hűtlen. Borsodihír-interjú Dunder Krisztiánnal, a Growww Digital digitálismarketing-ügynökség vezetőjével.

Borsodihír: Az életében Miskolc az alfa és az ómega?
Dunder Krisztián: Valójában szikszói születésű vagyok. Az viszont igaz, hogy elég korán Miskolcra kerültem, 14 évesen koromban, itt jártam középiskolába, a Bláthyba. Az egyetemi éveket is itt töltöttem, villamosmérnökire jártam a Miskolci Egyetemen.

Borsodihír: Ehhez képest egészen más irányba vitt az utad.
Dunder Krisztián: Valóban, talán nem villamosmérnököknek vezet egyenes út a média világába. A Borsod Online, Hajdú Online, Szabolcs Online szerkesztője, majd főszerkesztője voltam 2001 és 2007 között. Fejlesztéssel és marketinggel is foglalkoztam. Az Inform Média romániai portáljait is vezettem közben. 2007-ben aztán váltás következett, helyileg kicsit eltávolodtam Miskolctól: a Lapcomhoz kerültem, a Kisalföld és Délmagyar portálokat vezettem, főként a termékfejlesztés volt a területem. Emellett speciális portálok (workania.hu, ingatlanbazar.hu stb.) Ekkoriban Budapest, Szeged, Győr és Pozsony között ingáztam.

Borsodihír: Más váltás is következett az életében.
Dunder Krisztán: 2009-ben saját tanácsadócéget kezdtem építeni. Ekkorra már olyan ismeretségi köröm volt a szakmában, hogy sorban álltak a megbízók, dolgoztam az Axel Springer kiadóval, a Pannon Lapokkal, és a konferenciapiac egyik legnagyobb szereplőjével. Ezen kapcsolatok, munkák némelyike a mai napig elkísér. 2013-ban pedig megalapítottuk társammal, Szabó Lászlóval a Growww Digital nevű digitálismarketinggel foglalkozó céget.

Borsodihír: Nem tűnik egyhelyben ülős munkának…
Dunder Krisztián: 2002 óta úton telik az életem, évi 50 ezer kilométert utazom. 2008-ban a családalapítással összekötve úgy döntöttünk, Miskolcon határozzuk meg a bázist.

Borsodihír: Üzleti szempontból Miskolc nem éppen a világ közepe, miért döntöttek így?
Dunder Krisztián: Ebben a szakmában sokat kell menni, Budapesten történnek a szakmailag fontosabb dolgok, találkozók stb. Mégis családi okokból Miskolc mellett döntöttünk. Itt vannak a nagyszülők, iskola, ahol a lányunk jól érzi magát. Itt van meg az a fajta beágyazottság, a hátország, ami az én mozgalmas, pörgős munkám ellenpontjaként, vagy inkább alapjaként szolgál.

Borsodihír: A családod nem hiányol?
Dunder Krisztián: Dehogynem, ez az egyik nagy hátrány, de mindenkinek áldozatokat kell hoznia. A döntéseket is együtt hoztuk meg, példaértékű nálunk a családi összetartás. A párom mindenben támogat és a cég vezetésébe is besegít. Az évek alatt sikerült harmonikus egyensúlyt kialakítani.

Borsodihír: Hogy Miskolcról is lehet nagy dolgokat elérni, arra a frissen elnyert European Business Awards díj a bizonyíték.
Dunder Krisztián: Erre a díjra 110 ezer európai jelentkező közül választottak ki bennünket, ami önmagában véve nagy dolog, hiszen teljes egészében teljesítményalapú. A termékünkkel például a Google, a Facebook és egyéb hirdetéseken keresztül szerzünk ügyfeleinknek új vásárlókat. A marketing egy területét igyekszünk megreformálni, olyan tanácsadói és kivitelezői tevékenységet végzünk, melynek segítségével ügyfeleink az átlagos piaci növekedés négyszeresét is képesek produkálni. Ez remek mérőszám és egyben visszajelzés a munkánkra nézve. Persze ebben a díjban benne van egy 17 fős csapat átlag fölötti szakértelme, és a tulajdonosok által is hozzáadott havi 220-240 munkaóra, ami szintén átlag fölötti.

Borsodihír: A rengeteg munka mellé belefér is?
Dunder Krisztián: Kimondott hobbira nincs időm, nem járok sportolni, horgászni stb, de reggeltől estig azt csinálom, amit szeretek. Emellett egyre inkább figyelek az emberi kapcsolatokra, régi barátságokat, ismeretségeket élesztek újjá.

Borsodihír: Ezen a téren is a miskolci kötődések dominálnak?
Dunder Krisztián: Vannak miskolci, középiskolai és egyetemi évekből megmaradt barátságaim is, és olyanok, amelyek folyamatosan megújulnak. Ezek a tipikus „ott folytatjuk, ahol 20 éve abbahagytuk” kapcsolatok. Viszont a megtett út alatt már olyan sok és sokféle emberrel találkoztam, hogy rengeteg új kötődés kialakult. Gyakran miskolci ismerőssel is Budapesten futok össze, mert engem és őt is oda visz a munka, ott könnyebb megoldani.

Borsodihír: Úgy érzed az életed és a cég egyaránt pályára állt?
Dunder Krisztián: Valójában 5 éve érzem azt, hogy teljesen a helyemen vagyok, ezt kell csinálnom, fejlődni és dolgozni, ennek van értelme. Ebben különleges emberek segítenek. Nem csak a családom, de a munkatársaim és egy coach is. Miskolc is szépen fejlődik, egyre több a jó étterem, szórakozási lehetőség, igyekszünk a helyi kötődéseket erősíteni, még akkor is, ha néha kikapcsolódni is Budapestre indulunk. Ilyenkor, a zsúfolt autópályán, útközben is munkával töltött hétköznapok után már csak egy kérésem van: legalább ilyenkor ne én vezessek.

Szárnya Patrícia

Hirdetés
Hirdetés