Hirdetés
Hirdetés

Le a kalappal Miskolc és Debrecen előtt

| 2018. 04. 13. | 21:04:00
A világ minden tájáról özönlenek majd a sportolók!
Le a kalappal Miskolc és Debrecen előtt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden idők egyik legszínvonalasabb prezentációjával nyerte el Debrecen és Miskolc az Európai Egyetemi Játékok 2024-es rendezési jogát az Európai Egyetemi Sportszövetség Végrehajtó Bizottsági tagjainak visszajelzése szerint; 5-6 ezer sportoló érkezik a tömegeket megmozgató nagyrendezvényre.

A kormány is támogatja 

– Hazánkban először rendezhet Európai Egyetemi Játékokat (EUG) a Debreceni és a Miskolci Egyetem közösen. Az 1965-ös budapesti 4. nyári Universiadét követően minden idők legnagyobb létszámú nemzetközi egyetemi multisport eseményének lesz házigazdája Magyarország 2024-ben – közölte pénteken a Debreceni Egyetem. Mint emlékeztetnek, a 6. Európai Egyetemi Játékok 2022-es, vagy 2024-es megrendezésére idén januárban nyújtott be közös pályázatot a debreceni és a miskolci felsőoktatási intézmény. 

A rendezési joghoz kapcsolódó szigorú követelményeknek a pályázók közül ketten – a magyar és egy lengyel vetélytárs – feleltek meg, a pályázatokat mintegy 40 ország 130 képviselője előtt kellett bemutatni csütörtökön Madridban. A magyar prezentációt a két egyetemi kancellár, a sportigazgatók, az alpolgármesterek, valamint az Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség képviselője és az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára közösen tartották. Magyarország a két dátum közül a 2024-es időpontot preferálta, hiszen abban az esztendőben – annak második felében – tölti be országunk az Európai Unió soros elnöki tisztét.

– A kormány teljes támogatásáról biztosította az eseményt, mely szépen illeszkedik a vizes vb és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál utáni sorba, és várhatóan minden idők legnagyobb multisport eseménye lesz Magyarországon – nyilatkozta Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős államtitkár.

Kézilabda, foci, röplabda…

2024 nyarán tehát 13 sportágban mérhetik össze tudásukat a versenyzők több mint 40 ország 4-500 egyeteméről.

– Óriási öröm ez számunkra! Miskolc a 2016. év legsikeresebb egyetemi világbajnoksága és a 2017-es Kosárlabda Európai Egyetemek Bajnoksága után nagy esélyekkel indult Debrecennel együtt a pályázaton. Bíztunk a sikerben, hiszen van tapasztalatunk, eltökéltek vagyunk, és szakembereink nemzetközileg is elismertek – nyilatkozta dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja.

Pfliegler Péter miskolci alpolgármester elmondta, felkészültek voltak és debreceni kollégáikkal együtt kinyilvánították elkötelezettségüket és meghatottságukat is, hogy egy ilyen jelentős esemény házigazdái lehetnek. – Városunk számára nagyon fontos volt a pályázat megnyerése, mert szerettük volna, hogy az európai és a magyar ifjúság egyaránt magáénak érezhesse Miskolcot erre a két hétre. A város hatalmas fejlődésnek indult az utóbbi időben és számunkra kiemelten fontos mind az egyetem mind a sport szerepének növelése – fűzte hozzá.

Miskolc a kosárlabda, a labdarúgó, az asztalitenisz, a tenisz, a karate és a tájfutó viadaloknak ad majd otthont, Debrecenben a B3x3 (kosárlabda), tollaslabda, futsal, kézilabda, röplabda, judo és strandlabdarúgó versenyeket rendezi. A játékokhoz rektori és tudományos konferencia, s egyebek mellett a debreceni Campus Fesztivál is kapcsolódik.

Hirdetés
Hirdetés