Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolcon sem csak boldog állatok élnek

| 2018. 05. 08. | 09:58:00
MÁSA, avagy esély a túlélésre. Borsodihír-interjú
Miskolcon sem csak boldog állatok élnek
Hirdetés
Hirdetés

Ha körbekérdezünk, úgy tűnik, az állatokat mindenki szereti. Hogy ez mennyire nincs így, azzal Kisfalvi Nyina, a MÁSA (Miskolci Állatsegítő Alapítvány) elnöke nap mint nap szembesül, és sokat tud mesélni.

Borsodihír: Mennyire látja a törvény szigorításának hatásait Miskolcon, felelősebb lett-e az állattartók magatartása?
Kisfalvi Nyina: Sajnos a törvényi szigorítások nincsenek hatással az elkövetőkre, azt kell, hogy gondoljuk. Amikor beérkezik az állatmentő telefonszámára a hívás, hogy segítséget kérnek a megkínzott, balesetes, hanyagságból megsérült vagy mérgezett kutyák számára, akkor a helyszín, ahová ki kell szállnunk, gyakran árulkodó. Nem szeretnék általánosítani, de vannak miskolci utcák, Miskolc környéki települések, ahová ha ki kell mennünk egy kutyáért, sok jóra nem számíthatunk.

Borsodihír: Nyilván találkoznak szélsőséges esetekkel. Mi a legrosszabb, amivel ez idáig találkoztak?
Kisfalvi Nyina: Vannak rendkívül durva bántalmazások, amiket ép ésszel nem lehet felfogni: amikor vascsővel vagy fával halálra vernek, bántalmaznak kutyákat, vagy lövöldöznek rájuk. Aztán vannak a balesetes kutyák, akiket jobb esetben a gazdájuktól megszökve szenvednek balesetet, illetve kóborlásaik során szenvednek sérüléseket. Vannak kutyák, akik valamilyen betegségben szenvednek, és a gazdájuk nem állatorvoshoz viszi őket, hanem egyszerűen kirakja az utcára. Ez még mindig mindennapos gyakorlat, sajnos.

Borsodihír: A szándékos bántalmazáson kívül milyen problémákkal találkoznak?
Kisfalvi Nyina: A gondatlan tartás egyik állandó sérülése a "nyakas" kutyáknak – mi így hívjuk őket az alapítványnál. Kiskorukban valamilyen drótot vagy zsinórt rájuk kötnek nyakörv gyanánt, aztán a kutyus elkezd növekedni és a nyakán lévő anyag belenő a húsába. Jobb esetben csak esztétikai problémát okozhat (szőrhiány, heges nyak), rosszabb esetben maradandó egészségkárosodást

Borsodihír: Az alapítvány számos problémát megold. Mi az, ami már túlnő A MÁSÁ-n?
Kisfalvi Nyina: Nap mint nap 300 kutyáról és cicáról gondoskodunk a menhelyünkön. A kutyáinkat ivartalanítva, mikrochippel ellátva, vakcinázva fogadhatják örökbe az új gazdik. Így a Miskolci Állatsegítő Alapítványtól örökbe fogadott kutyák után nem keletkezik nemkívánatos szaporulat. Tudni kell, hogy nagy gondot jelent az alapítványunknak, hogy a kedvtelésből tartott kutyáknak nem ivartalanítják a gazdik, mind a mai napig tartja magát az az elavult nézet, hogy egyszer legyenek kicsinyei a kutyának, majd aztán ivartalanítjuk... Ez nemcsak a kutya egészségének nem tesz jót, hiszen az ivartalanítással sok betegség elkerülhető, hanem a hozzánk hasonló alapítványoknak is végtelen gondot jelent a nem kívánt szaporulat és a kidobott kölykök, és ez egy ördögi kör.

Borsodihír: Az állattartással kapcsolatban mit lát a legáltalánosabb problémának?
Kisfalvi Nyina: Hiába a felvilágosítás, a törvényi lehetőségek, hiszen minden városnak, településnek lehetősége lenne ebrendészeti hozzájárulást kérni a gazdáktól, azonban ezt a népszerűtlen döntést csak kevés település önkormányzata merte meghozni az elmúlt években. A törvényben foglaltak szerint mentesül az ebrendészeti hozzájárulás fizetésétől minden állattartó, amennyiben ivartalaníttatja a kutyáját. Ez sok problémát megelőzne, illetve megoldana.

Borsodihír: Mit kérnének, a miskolci, Miskolc környéki gazdiktól, ha lehetne egy kívánságuk?
Kisfalvi Nyina: A miskolci gazdiktól, csakúgy, mint minden gazditól azt kérnénk, hogy a szeretete mellett felelősséggel viszonyuljon a kutyájához, nemcsak akkor, amikor a kutyája fiatal, hanem akkor is, amikor segítségre, gondoskodásra szorul idősebb korában, vagy betegsége miatt.

Szárnya Patrícia

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés