Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ritkaság született a Miskolci Állatkertben

| 2018. 06. 06. | 10:47:00
Hogy is fogalmazzunk finoman? Rajtuk van a szaporodási kedv.
Ritkaság született a Miskolci Állatkertben
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkban 2013 óta láthatók észak-amerikai kúszósülök, ami azt is jelenti, hogy az évről-évre jól szaporodó párnak idén már a hatodik utóda született. A május közepén világra jött kölyök az első napokban ugyan még kevesebbet mutatkozott, de most már gyakran látható a kifutójában.

A május közepén, mintegy fél kilogrammos súllyal világra jött kölyök hét hónapos vemhesség után született, és ahogy az a kúszósülöknél megszokott, testvér nélkül, egyedül látta meg a napvilágot.

Bár látszólag még most is puha bundát visel, a fekete szőrzet valójában már a születése után pár órával hegyes, fehér tüskéket rejt, amelyek a természetben hatékony védelmet jelentenek a kölyöknek a ragadozók ellen.

Bár már nyalogatja és rágcsálja a szülők növényi eredetű takarmányát, négy hónapos koráig még anyatejen él.

A Miskolci Állatkert az egyetlen olyan magyar állatkert, ahol a kúszósülök szaporodnak, és ez európai szinten is ritkaságnak számít: az idei évben mindössze hét kölyök látta meg a napvilágot a kontinens állatkertjeiben. A jól szaporodó miskolci kúszósül csapat éppen ezért az európai állatkerti állományban is fontos szerepet tölt be, hiszen került már utód Miskolcról Kassára és Berlinbe, sőt, a tavaly született kölyök éppen a jövő héten fogja elhagyni a szülői házat, és utazik egészen Franciaországig.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés