Hirdetés
Hirdetés

85 éves Magyarország legismertebb táncdalénekese, Korda György

Cívishír | 2024. 01. 04. | 13:29:27
Fiatalok ezrei tombolnak a Reptér című slágerére.
85 éves Magyarország legismertebb táncdalénekese, Korda György
Korda György és Balázs Klári (Fotó: Korda György és Balázs Klári Facebook-oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

1939. január 4-én született Korda György (születési nevén Klein György) Artisjus-, eMeRTon- és Fonogram-díjas magyar énekes Budapesten. Több mint hat évtizedes pályafutása alatt a magyar tánczene egyik legismertebb előadójává vált, Balázs Klárival, a feleségével mai napig fesztiválról fesztiválra járnak, szórakoztatják az embereket.

Korda György túlélte a zsidóüldözést, 1958-ban jelentkezett a Színház és Filmművészeti Főiskolára. Ekkor változtatta meg vezetéknevét. A sikertelen felvételi után segédmunkásként dolgozott, majd sorkatona lett. Szülei felismerve, hogy fiuknak az énekléssel kell foglalkoznia, beíratták a korszak egyik legismertebb énektanárához, Vécsey Ernőhöz. Először 1958-ban lépett színpadra, első sikerét a Szeretni kell című dallal aratta. Korda György a 60-as évek elejére az ország egyik legnépszerűbb énekese lett. Népszerűsége megtartásában, növelésében sokat jelentettek a televízió és a rádió által is közvetített táncdal- és egyéb fesztiválok, versenyek. Sok olasz sláger hazai adaptációjának előadása fűződik a nevéhez. Balázs Klárival a 80-as évek elején ismerkedett meg, hamar feleségül is vette. Kölcsönös inspirációjuk művészetük kiteljesedését, Korda esetében megújulását is jelentette. Néhány hónapos turnékkal tíz évet töltöttek Észak-Amerikában és Ausztráliában.

Élete során számos díjat kapott, több Táncdalfesztiválon ismerték el tehetségét. A Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjét, tisztikeresztjét is megkapta, emellett az Artisjus Életműdíjat, a Fonogram Életműdíjat és a Budapest Főváros II. kerület díszpolgára címet is átvehette.

Legismertebb dalai között szerepel a Reptér, a Lady N, a Lady Karnevál, a Gyöngéden ölelj át, a Találd ki gyorsan a gondolatom. 1990-re eladott lemezeinek száma elérte a kétmilliót, amiért abban az évben átvehette a gyémántlemezt. Minden eddig megjelent albuma aranylemez lett.

Hirdetés
Hirdetés