Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az UEFA így akar véget vetni a sok fölösleges reklamálásnak a fociban

MTI | 2024. 05. 14. | 19:28:02
Aki tiszteletlen, azonnal sárgát kap.
Az UEFA így akar véget vetni a sok fölösleges reklamálásnak a fociban
Kovács István lesz az egyetlen magyar bíró az EB-n, de nem az MLSZ, hanem a román szövetség képviseletében (Fotó: uefa.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csak a csapatkapitányokkal – a magyarok esetében tehát Szoboszlai Dominikkal – egyeztethetnek majd a játékvezetők mérkőzés közben a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon, nekik viszont elmagyarázzák majd a döntéseiket, ha arra igény merül fel. Amennyiben bármely más játékos a bíróhoz közeledik, és a tiszteletlenség vagy az ellenszegülés bármi jelét mutatja, sárga lapot kap - közölte Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetésért felelős vezetője.

A kontinensviadal bírói – köztük a jövő szerdai Európa-liga-finálét vezető, nagykárolyi Kovács István – a héten Frankfurtban készülnek a június 14. és július 14. közötti tornára.

„Készek vagyunk beszélni és több részletet megosztani a játékosokkal és edzőkkel, hogy segítsük nekik az ítéletek megértését”

– közölte Rosetti, hozzátéve, hogy a játékvezetők nagy nyomás alatt tevékenykednek, mérkőzésenként 200–250 döntést hoznak, sok esetben ellentmondásos helyzetekben. Szerinte a döntéseket nem lehet úgy elmagyarázni, hogy a játékosok körbeveszik a bírókat. Ezért szeretnék azt, hogy csak a kapitány kérdezzen rá a vitatott esetekre. Amennyiben kapus a kapitány, a mezőnyjátékosok közül kell „kapcsolattartót” kijelölni.

A válogatottakból kizárólag a csapatkapitányok jelezhetnék igényüket az egyeztetésre. A kapitányok felelőssége, hogy biztosítsák: csapattársaik tanúsítsanak tiszteletet a játékvezető irányába, a többiek pedig tartsanak távolságot, és ne vegyék körbe a bírót

– hangsúlyozta Rosetti, aki szerint az UEFA célja az 51 mérkőzéses tornán, hogy a bírók és a csapatkapitányok közötti beszélgetések elősegítse az „egészséges légkört a felek között”.