Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Devizahitelesek: a Jobbik szerint a kormány a bankok oldalára állt

mti | 2024. 04. 29. | 15:08:39
A kabinetnek biztosítania kellene az elsétálás jogát – mondják.
Devizahitelesek: a Jobbik szerint a kormány a bankok oldalára állt
Devizahitelesek tüntetése 2013 szeptemberében (Fotó: MTI/archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A devizahitelesek helyzetének rendezését és a banki csalásokkal szembeni fellépést kérte a számon a kormányon Z. Kárpát Dániel (Jobbik) napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés április 29-i, hétfői ülésén . A kabinetet azzal vádolta, hogy a devizahitelesek ügyében "lepaktált" a bankokkal, és nem az ügyfelek érdekeit védte.

Azt javasolta, hogy a kormány vezessen be kilakoltatási moratóriumot addig, amíg a devizahitelesek ügyeit nem sikerül tisztességesen lezárni, és hozzon létre kártérítési alapot, amibe a devizahiteleken "nyerészkedők" fizetnének be. Emellett a kormánynak biztosítania kellene az elsétálás jogát, azaz ha az adós betartotta a rá kirótt feltételeket, akkor 5 év elteltével "engedjék szabadon" tartozás nélkül, ne kelljen adósrabszolgaként élnie az életét.

Jelezte: a Jobbik EP-listavezetője, Róna Péter is felhívta a figyelmet a devizahitelesek helyzetének rendezésére.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára azt mondta: a kormány 2010 óta számtalan intézkedést hozott a devizahitelesek megsegítése érdekében, így árfolyamgátat, kedvezményes forintosítást és végtörlesztést vezetett be, százezreknek nyújtva támogatást.

Elismerte, hogy még mindig vannak olyanok, akik ennek ellenére nem tudtak megszabadulni az adósságtól, ugyanakkor szerinte az, amit a képviselő az elsétálás jogának nevezett, nem oldja meg a problémát, hiszen az eredeti állapot visszaállítása azt jelentené, hogy az adósnak nincsen háza, a bank pedig visszakapja a pénzét.

Hirdetés
Hirdetés