Hirdetés
Hirdetés

Elszabadult lillafüredi kisvasút: meghozták az ítéletet

borsodihir.hu | 2024. 04. 19. | 09:24:06
A filmbe illő jelenetek 2018. június 11-én zajlottak.
Elszabadult lillafüredi kisvasút: meghozták az ítéletet
A nem jogerős ítélet szerint nincs felelőse az ügynek (Fotó: Facebook/Lillafüredi Állami Erdei Vasút)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járásbíróság ítéletet hirdetett annak a három vádlottnak az ügyében, akiket a lillafüredi kisvasút „elszabadulása” és villamosnak ütközése miatt a módosított vád szerint közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel vádolt meg az ügyészség.

Az ítéletben megállapított tényállás szerint 2018. június 11-én a hajnali órákban a Majláth telephely fővágányán egymáshoz kapcsolva hátrahagyott és leállított, egyenként 10 tonna súlyú vasúti kocsik légfékrendszeréből a levegő elszökött, amelynek következtében azok a Dorottya utca irányába enyhén lejtős pályaszakaszon megindultak. A vasúti kocsik a vágányzáró sorompó használatának hiányában áttörték a telephely Dorottya utca felőli, zárt állapotú kapuját, ezáltal a nyílt vasúti pályára jutottak. Ezt követően a végállomásig tartó, mintegy 2 kilométeres útszakaszon 20-40 kilométer per órás sebességre gyorsultak fel, majd – kitörve az ütközőbakot – nekiütköztek a villamosmegállóból éppen induló és az Árpád út irányába szabályosan továbbhaladni szándékozó villamos középső részének.

Az ütközés során személyi sérülés nem történt.

A bíróság a szakértői vélemény alapján azt állapította meg, hogy nem volt konkrétan leszabályozva a kisvasutat üzemeltető vállalatnál az egyes dolgozók pontos feladatköre, a munkavállalók szokásjog alapján végezték feladataikat, ezért a vádlottak büntetőjogi felelőssége nem volt megállapítható a baleset bekövetkeztében.

Erre figyelemmel a vonatvezetőt és a forgalmi szolgálattevőt bizonyítottság hiányában, míg a tartalékos mozdonyvezetőt bűncselekmény hiányában – az ellenük közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt emelt vád alól - felmentette. Az ítélet nem jogerős.

Hirdetés
Hirdetés