Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fizethet az RTL, mert a Médiatanácsnak nem tetszett a Sztárbox

| 2024. 02. 02. | 09:57:26
Ez nem sport - írják.
Fizethet az RTL, mert a Médiatanácsnak nem tetszett a Sztárbox
Kabát Péter pórul járt a Sztárboxban, mert csúnyán kiütötték (Fotó: RTL)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tízmillió forint bírságot szabott ki a Sztárbox november 5-én sugárzott epizódja miatt az RTL-re a Médiatanács, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte - közölte a hatóság, amely szerint 

„a Sztárbox nem sport-, hanem szórakoztató show-műsor, amely hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket. A műsorszám gyermekkorú nézői akár azt a téves következtetést is levonhatták a látottakból, hogy a konfliktusok kezelésének elfogadott módja az agresszió.”

Az RTL-t egy másik műsorszáma miatt is elmarasztalta a Médiatanács: a „Reggeli” október 25-i adásában ugyanis Fekete Pákót alázták meg a műsorvezetők azzal, hogy a kamerák előtt „levizsgáztatták” állampolgári alapismeretekből. Fekete Pákó alappal számíthatott könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre, ehelyett a műsorvezetők olyan helyzetet teremtettek, amelyet nem tudott megfelelően kezelni. Ezzel a szituációval műsorvezetők visszaéltek, a vendégük hiányosságaira fókuszáltak, és gúnyolódtak rajta. 

A Médiatanács határozatában kiemeli: a médiaszolgáltató megvalósítja az emberi méltóság megsértését, amikor úgy mutat be egy szereplőt, hogy figyelmen kívül hagyja, illetve megsérti a társadalmi együttélés alapvető normáit – ebben az esetben a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást, az egymás iránti tiszteletet. A súlyos jogsértés miatt a Médiatanács hárommillió forint bírságot rótt ki az RTL-re, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte.

Hirdetés
Hirdetés