Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi a helyzet manapság az IT-szektorban munkafronton?

Borsodihír | 2024. 03. 21. | 13:48:22
XXX
Mi a helyzet manapság az IT-szektorban munkafronton?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mivel az utóbbi időben rendkívül nagy a munkaerőhiány az IT-szektorban, így egyáltalán nem nehéz elhelyezkedni. Persze ez nem azt jelenti, hogy már egy érettségivel is be lehet állítani. Szükség van egy egyetemi képzésre, hogy versenyképes, naprakész tudást szerezzünk, és meglegyen a kellő alázat a munkaerőpiacra való lépéshez. 

Továbbá nem árt némi szakmai tapasztalat is. Ez ugyanis nagyban határozza meg, hogy a későbbiekben milyen minőségű teljes munkaidős állások közül válogathatunk. De, miután mindezt megszereztük, nyitva áll az út előttünk az olyan szuper lehetőségek felé, mint amilyen ez a soproni biztonságtechnikai és IT hálózatépítő-, üzemeltető munkalehetőség a Sopronállás oldalán, amely az igazán jó fizetés és az egyéb juttatások mellett hosszú távú munkahelyi biztonságot kínál.

Legnépszerűbb állások az iparágban

A statisztikák azt mutatják, hogy továbbra is a szoftverfejlesztői pozíciók számítanak a legnépszerűbbnek az iparágban. Ezeken belül is a Java, a .NET, a JavaScript és a Python fejlesztői munkakörök, illetve a big datához kapcsolódó feladatokat ellátó állások.

De a cloud mérnöki, illetve a szoftverfejlesztéssel és az infrastruktúra-üzemeltetéssel egyszerre foglalkozó pozíciók is szorosan követik őket a versenyben. Végül pedig még az RPA (Robotic Process Automation) szakembereket, valamint a Salesforce és a felhőalapú ERP rendszerek fejlesztőit említenénk még meg. 

Melyek azok a kompentenciák, amelyeket a munkáltatók keresnek?

Bár manapság még a legtöbb esetben sokkal hangsúlyosabbak a szakmai, technikai elvárások, de az utóbbi időben az tapasztalható, hogy egyre nagyobb szerepet kapnak a soft skillek és a társas készségek is. Ilyen lehet például a rugalmasság és az adaptáció, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az újonnan belépő kollégák lépést tudjanak tartani a változó technológiákkal.

Továbbá a munkaadók előszeretettel választják azokat a jelentkezőket, akik hajlandóságot mutatnak a folyamatos önképzésre és a tanulásra, az új technológiák elsajátítására. Vagyis ne csak a munkaidejében foglalkozzon a szakmájával, hanem otthon, hobbi szinten is törödjön kisebb projektekkel.

Végül jöjjön néhány tanács a jelenlegi pályakezdőknek és a már tapasztaltabb munkavállalóknak a boldoguláshoz!

Elég gyakori hiba szokott lenni a pályakezdők körében, hogy egyből a legmagasabb órabért kínáló lehetőséget választják, ahelyett, hogy alaposabban körbejárnák a felajánlott lehetőségeket.

Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy például mennyire modern nyelvvel/keretrendszerrel van lehetőségünk egy adott helyen dolgozni, vagy, hogy mennyire agilisek azok a folyamatok, amelyek mentén folyik majd a munkavégzés. 

A tapasztaltabb munkavállalóknak pedig azt javasoljuk, hogy folyamatosan képezzék magukat. Ez abban az esetben különösen fontos, ha a jelenlegi munkáltató nem tudja megadni azon fejlődési lehetőségeket, amelyekre éppen vágynak.

Hirdetés
Hirdetés