Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért nem jó, ha üzemanyag kerül a motorolajba?

Borsodihír | 2024. 04. 18. | 13:57:55
XXX
Miért nem jó, ha üzemanyag kerül a motorolajba?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A motorolaj és a benzin autónk működése érdekében nélkülözhetetlen anyagok. Azt azonban nem tudja minden sofőr, hogy az olajba kerülő benzin komoly problémákat okozhat. Többek között a károsanyag-kibocsátás és a fogyasztás növekedéséhez, valamint a motor károsodásához is vezethet.

Mindezek mellett potenciális veszélyhelyzetet is előidézhet. Most megmutatjuk tehát azt, hogy miért probléma, ha üzemanyag keveredik a motorolajba, és milyen problémákat okoz, ha nem figyelünk oda erre.

Hogyan kerülhet benzin a motorolajba?

Az autó megfelelő működésére sajnos a legjobb minőségű, akár az olajshop.hu kínálatából is beszerezhető motorolaj sem jelent garanciát abban az esetben, ha az üzemanyag-befecskendező szelep nem működik megfelelően. Amennyiben az alkatrész nem zár rendesen vagy épp nyitva marad, az a benzin szivárgásához vezet. De szivárgás előfordulhat az üzemanyagnyomás-szabályozó hibájának, egy repedt vagy sérült vezetéknek vagy meghibásodott szivattyúnak köszönhetően is.

A benzin ezenkívül az úgynevezett “tökéletlen égés” révén is a motorba kerülhet, melyet általában a dús keverék okoz. Ebben az esetben a motor felesleggel dolgozik, és nem égeti el az összes üzemanyagot. Ez a felesleges benzin lemoshatja a hengerfalakat és könnyen beszennyezheti a motorba kerülő olajat is.

A szivárgást okozhatja továbbá kopott dugattyúgyűrű vagy egy hibás nyomásszabályozó is. Érdemes tehát ezeket az alkatrészeket is rendszeresen felülvizsgálni, ha szeretnénk elkerülni azokat a problémákat, amiket a kenőanyagba keveredő üzemanyag okozhat.

Miért problémás a motorolajba kerülő benzin?

A motorolajba keveredő üzemanyag számos problémát okozhat. Mivel a benzin oldószerként működik, így leoldja a motor bizonyos elemeinek megfelelő működéséhez szükséges olajréteget. Ez könnyen tönkre teheti a csapágyakat, dugattyúkat és egyéb alkatrészeket is. Ezenkívül a benzin az olaj kenési tulajdonságait is csökkenti, ami már rövidebb távon is vezethet motorkárosodáshoz.

A motorolajban található benzin ezenkívül a motor kevésbé hatékony működését is okozhatja. Ez azt jelenti, hogy magasabb fogyasztással és megnövekedett károsanyag-kibocsátással jár, ami hosszú távon nemcsak a pénztárcánkra, de a környezetünkre is veszélyes.

Végül, de nem utolsósorban érdemes tudni, hogy az olajba keveredő benzin biztonsági problémákat is okozhat. A gyúlékony üzemanyag nagyban növeli ugyanis a motortüzek kockázatát.

Hogyan ismerjük fel időben a bajt?

A probléma elkerülése érdekében lényeges, hogy rendszeresen ellenőrizzük a motorolaj tisztaságát. Ezt egyszerűen megtehetjük, ha eltávolítjuk az olajszintmérő pálcát és megszagoljuk az olajat. Amennyiben az benzinszagú, az olaj benzint tartalmaz. Ugyanerre utalhat az olaj túlságosan világos színe is.

Amennyiben ezt tapasztaljuk, a biztonságos és hatékony működés érdekében érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni. A problémát ugyanis, ahogyan már említettük, több dolog is okozhatja.

Hirdetés
Hirdetés