Hirdetés
Hirdetés

Sírnak a gyümölcsfák a Duna–Tisza közén: mínusz 7 fok

Időkép, HungaroMet | 2024. 03. 20. | 08:21:59
Sokfelé faggyal érkezett a napéjegyenlőség.
Sírnak a gyümölcsfák a Duna–Tisza közén: mínusz 7 fok
Nagyon rosszkor jött a lehűlés (Fotó: Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március 20-án hajnalban több helyen alakult –5 fok körül a minimum-hőmérséklet, ezzel a fagyos reggelek sorozata folytatódott. Éjjel szinte országszerte 0 fok alá csökkent a hőmérséklet, sőt több helyen lehetett mérni –5 fok körüli minimumokat. A legerősebb fagyok északon és a Duna–Tisza közén voltak:

  • Romhány: –7,3 fok
  • Herceghalom: – 6,7 fok
  • Bajna: –6,5 fok
  • Csévharaszt: –3
  • Kecskemét: –6,2 fok

– tájékoztatott az Időkép.

Március 21-én már több lesz fölöttünk a felhő, de több-kevesebb napsütésre mindenhol számíthatunk. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Kora reggel -2, +4, napközben 13-19 fokot mérhetünk, a legmelegebb délnyugaton lesz.

Március 22-én még több helyen zavarhatják felhők, főként fátyolfelhők napsütést. Az ország keleti felén erősebben megnövekedhet a felhőzet, itt elszórtan eső, záporok alakulhatnak ki. Enyhébb lesz a hajnal, délután pedig 12-19 fokot mérhetünk

Hétvége

Március 23-án reggel többfelé párás, ködös lehet a levegő, majd napközben változóan felhős-napos időre van kilátás, délután kezdődik nyugat felől erősebb felhősödés. Kezdetben északkeleten, estefelé északnyugaton fordulhat elő eső, zápor. Sokfelé élénk, erős lesz a déli szél. Hajnalban 3-8, délután 15-21 fok valószínű. Március 24-én hidegfront hozhat lehűlést, csapadékot.

2024. március 20-án 4 óra 6 perckor elkezdődött a csillagászati tavasz – ekkor következik be ugyanis a napéjegyenlőség. A dátum évente nem fix: egy földi év nem pontosan egész számú többszöröse a földi napnak, egészen pontosan 365 nap, 5 óra, 48 perc, 46 másodperc. Ez az oka annak, hogy be kellett vezetni a szökőnapot, ugyanis az eltérés négy év alatt már majdnem 24 órát tesz ki. 

Hirdetés
Hirdetés