Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tudjon meg mindent a teherhordó trapézlemezről!

Borsodihír | 2024. 04. 27. | 14:57:03
XXX
Tudjon meg mindent a teherhordó trapézlemezről!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A teherhordó trapézlemezek tűzihorganyzott acéllemezek, amelyek jellemzően önhordó acélszerkezetek, de bennmaradó zsaluzatként, emeletek közötti födémként, vagy nagyobb fesztávok áthidalására is használatosak. 

Tökéletes megoldás, ha nagy fesztávok toldás és alátámasztás nélküli áthidalására van szükség, akár 10 m hosszan is. A tervezett terhelésnek megfelelően különböző vastagságban, illetve “pozitív” vagy “negatív” irányban történő elhelyezésük is lehetséges annak függvényében, hogy a szükséges keresztmetszetnek milyen arányban kell betont tartalmaznia. 

Építés előtt áll, és trapézlemez használatát fontolgatja? Tudjon meg mindent erről a sokoldalú építőanyagról, ismerje meg a teherhordó trapézlemez előnyeit, típusait és felhasználási módjait!

Mi a trapézlemez, milyen típusai vannak?

A különféle trapézlemezek különböző fémekből hideghengerművel formázott építőanyagok, amelyek trapéz keresztmetszettel rendelkeznek, és amelyek az anyag jellemzői, teherbírása és tartóssága alapján sokféle célra, bel- és kültéren egyaránt használhatóak. 

Szokásos anyagai az acél és az alumínium, de rézből is készülhetnek, azonban ezek ára igen magas, így ritkán használatosak. Az acél az egyik legolcsóbb alapanyag, de a korrózió ellen védeni kell, ezért az acéllemezeket általában horganyozzák, majd poliészterrel vonják be. Az alumíniumlemezek könnyebbek, mint az acéllemezek, részben azért, mert nem igényelnek korrózióvédelmet, ugyanakkor az előállításuk drágább, ezért is használják őket ritkábban.

A trapézlemezek a bordázatuknak köszönhetik strapabíróságukat és erősségüket, változatos profillal, eltérő bordamagassággal és -vastagságban kaphatóak. Típusukat a gyártók „T” betűvel és egy számmal jelölik, ami a borda magasságát jelzi mm-ben, vagyis a T135-ös trapézlemez 135 mm-es profilmagassággal rendelkezik. 

Miért előnyös trapézlemezt használni?

A lemezek jellemző vastagsága 0,4 - 1,00 mm. A trapézlemezek rendkívül tartósak, ellenállnak az időjárás viszontagságainak, még a jégesőnek is, illetve szakszerű beépítés esetén a nagy szélnek is.

A trapézlemezek egyik legnagyobb előnye a kis súly, aminek köszönhetően egyszerűen kezelhetők, de a könnyű szerelhetőség és a gyors építési folyamat is emellett az építőanyag mellett szól. Az élre fektetett lapok különleges szerkezete lehetővé teszi a teherbírás növelését. 

Mire használhatók?

A trapézlemezek a melléképületek, gazdasági és ipari létesítmények, csarnokok tetőinek fedésére, mennyezeteinek és oldalfalainak burkolására, illetve kerítésépítéshez használhatóak, míg a nagyobb vastagsággal rendelkező teherhordó trapézlemezek áthidaló szerkezetként, zsaluzatként, alépítményként funkcionálnak.

A lemezek mindkét oldalukon korrózióvédelemmel vannak ellátva, azonban ha befejező tetőfedésként alkalmazzuk, akkor az aloldalon gondoskodni kell a páraképződés megakadályozásáról.

A felhasználási terület és az igények függvényében választhatunk típust, azonban a telepítés előtt célszerű kikérni szakember véleményét.

Hirdetés
Hirdetés