Hirdetés
Hirdetés

Vegyék le rólunk ezt a szégyent! – reformátusok kérik a püspök lemondását

szemlelek.hu | 2024. 04. 23. | 09:03:34
Balog Zoltán helyzete egyre inkább tarthatatlan az egyházban.
Vegyék le rólunk ezt a szégyent! – reformátusok kérik a püspök lemondását
Balog Zoltán egyelőre még püspök... (Fotó: MTI/archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyílt levélben kéri 10 elkötelezett református személy, hogy az úgynevezett kegyelmi ügyben érintett Balog Zoltán ne maradhasson egyházi vezető – írja a szemlelek.hu.

Mint ismert: Balog Zoltán  református püspök február 13-án ismerte el, hogy támogatta a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, K. Endre kegyelmi kérvényének pozitív elbírálását, de akkor még nem mondott le sem a püspöki, sem a zsinati elnöki posztjáról, mivel az esperes-gondnoki értekezlet szimpátiaszavazásán a jelenlévők 86 százaléka bizalmat szavazott neki. A február 16-i zsinat értekezletén aztán elnöki tisztségéről lemondott, de a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöki tisztségét azóta is betölti. A február 2-án kirobbant ügy miatt lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit, korábbi igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-listájának vezetője is.

A Szemléleknek elküldött levélben a püspök távozását kérők a többi között azt írják:

Balog cselekedete révén az egyház avatkozott az állam működésébe, amikor püspökként és zsinati elnökként járta ki K. Endre kegyelmét. Így viszont milyen alapon várhatja el azt az egyház, hogy az állam ne avatkozzon be az egyház működésébe? - kérdezik, majd így folytatják: 

Balog püspök ténykedése az állam és egyház közötti egészségtelen, oda-vissza való beavatkozás és összefonódás megtestesülése.

Balog Zoltán püspök egy személyben testesíti meg egyházunk politikai kiszolgáltatottságát. Ő a tisztségét világi hatalmával és az anyagi előnyök kecsegtetésével szerezte meg, ezáltal egyházunkban az anyagiasság szimbólumává vált. A kegyelmi ügy kirobbanása óta különösen, minden nap azért szégyenkezünk, hogy az általa vezetett egyház tagjai vagyunk. Ezért kényszerülünk megszólalni, a petíciónkat aláíró több, mint ezer személy által is felhatalmazva. Kérjük, vegyék le rólunk ezt a szégyent! - olvasható a levélben, amelyben kijelentik: 

Minden jel arra mutat, hogy jelenleg az egyház semmit sem tanult a történtekből és Balog egy látszólagos taktikai visszalépés után szégyenszemre egyházunk mindenható vezetője marad. Az új zsinati elnök Balog püspök nyilatkozata szerint eddigi helyettese, Pásztor Dániel lett volna. A legújabb tervek szerint viszont már Steinbach dunántúli püspökről hallani a Zsinat lelkészi elnökeként. A lényeg, hogy Fekete Károly, a legnagyobb és legtekintélyesebb, a Tiszántúli püspökség vezetője ne juthasson pozícióhoz, hiszen kritizálta Balog püspököt. A rémült zsinati tagok pedig a partvonalról figyelik, hogyan szabják meg fejük felett előre, miként kell szavazni. Biztos, hogy a zsinati tagoknak kell viselni mások döntéséért a felelősséget? Tudvalevő, hogy például a Károli Egyetemen a renddel ellentétben nem az új zsinati elnök, hanem Balog püspök fogja képviselni a fenntartót, az egyházat. Itt még a látszatra sem adnak.

Üzenetünk világos. A Balog-ügy, ha az érintettek nem ébrednek fel, évekre velünk marad. Itt folyamatosan újabb és újabb ügyek jönnek majd elő Balog püspök múltjából és jelenéből. Nem engedünk a gonosz anyagi csábításának, a hatalom nyomásának és ezeket az ügyeket mi sem engedjük majd a szőnyeg alá seperni. Mi nem a pénzes hatalmasok, hanem a protestánsok, Luther Márton, Kálvin János és az előttünk járó hitvallók örökösei vagyunk. Büszke reformátusok.

A levelet az alábbi egyházi személyek juttatták el a Szemlélekhez:

  • Vargha Anikó, Tököli Egyházközség
  • Kónya Levente József, Bocskaikerti Egyházközség
  • Lupa János, Szigethalmi Egyházközség
  • Hatházy Ákos, Fényeslitkei Egyházközség
  • Rezes Gábor, Debrecen Homokkerti Egyházközség
  • Józsa Éva, Debrecen Széchenyi Kerti Egyházközség
  • Dr. Lőrincz Piroska, Debrecen Nagyerdei Egyházközség
  • Varga László, Hajdúhadházi Egyházközség
  • Gábor László, Hajdúhadházi Egyházközség
  • Bodnár Béla, Fényeslitkei Egyházközség
Hirdetés
Hirdetés