Hirdetés
Hirdetés

Haladóknak ajánljuk az ország tortájának receptjét. Íme!

| 2016. 08. 23. | 19:00:00
Nem lesz egyszerű, de finom igen!
Haladóknak ajánljuk az ország tortájának receptjét. Íme!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

1. Pirított tökmag

· 200 g tökmag

A tökmagot egy sütőlemezre kiöntjük, majd 180 Celsius fokon 12 perc alatt megpörköljük. Figyeljünk rá, hogy a 12 perc alatt legalább 3-szor mozgassuk át, hogy minden oldala megpiruljon.

2. Tökmag praliné

· 50 g cukor
· 18 g víz
· 75 g pirított, darált tökmag
· 25 g Őrségi tökmagolaj*

A pirított tökmagot cutterbe, ha nincs cutter, akkor egy robotgépbe tesszük. A cukrot a vízzel 118 Celsius fokra felfőzzük. Közben a robotgépet elindítjuk. Mikor eléri a hőmérsékletet a cukorszirup óvatosan a darált tökmagra öntjük, majd hagyjuk tovább, hogy eldolgozza a gép. Ha nincs cutterünk, akkor a végén még botmixerrel átmixeljük, majd hozzáadjuk az Őrségi tökmagolajat és még egyszer átturmixoljuk.

3. Ropogós réteg

· 125 g tökmagpraliné
· 70 g fehércsokoládé**
· 30 g hántolt ostya***

A 70 g fehércsokoládét megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tökmagpralinét és botmixerrel átmixeljük. Ezután hozzáadjuk a hántolt ostyát majd spatulával óvatosan elkeverjük. Egy 22cm es tortakarikába kiöntjük és egyenletesen elkenjük. Ezután lefagyasztjuk.

4. Zselatinmassza

· 250 g víz
· 50 g tisztított zselatin 200 bloom

A vízhez hozzáadjuk a zselatint, majd felfőzzük annyira, hogy feloldódjon a zselatinporunk. 5.

Málnazselé

· 200 g málna püré****
· 3 g NH pectin
· 30 g cukor
· 25 g zselatinmassza

A málnát elkezdjük főzni, majd 70 Celsius foknál hozzáadjuk a cukorral elkevert pectint és így főzzük tovább. Mikor elkezd forrni, onnantól kezdve még 1-2 percig lassan forrásponton tartjuk, majd botmixerrel elturmixoljuk.  A végén hozzáadjuk a zselatinmasszát és még egyszer átturmixoljuk. 22cm-es tortakarikába kiöntjük, majd fagyasztjuk.

Tökmagos felvert

· 120 g egész tojás
· 96 g kristálycukor
· 32 g invert cukor
· 1 csipet só
· 48 g házi joghurt*****
· 72 g liszt
· 48 g mandulaliszt
· 3 g sütőpor
· 58 g Őrségi tökmagolaj*

Az első 4 összetevőt robotgépbe tesszük, majd elkezdjük habosítani. A liszteket és a sütőport összekeverjük. Amikor elkezd habosodni a tojásunk, hozzáöntjük a joghurtot. A végén a liszteket spatulával belekeverjük a felvert tojásunkba, majd a végén hozzáadjuk a tökmagolajat. 24 cm-es tortakarikába öntjük, majd 160 Celsius fokon 20-25 percig sütjük.

Fehércsokoládés Bavarois mousse

· 200 g tejszín 35%-os
· 1db vaníliarúd kikapart magja
· 40 g zselatinmassza
· 220 g fehércsokoládé**
· 480 g felvert tejszín 35%-os

A tejszínt a vaníliarúddal és a zselatinmasszával felmelegítjük, megolvasztjuk félig a fehércsokoládét, és mikor felolvadt a zselatinmasszánk, hozzáöntjük a fehércsokoládéhoz és emulziót készítünk. Hűtőben pihentetjük, miután elérte a 18 Celsius fokot, a felvert tejszínnel óvatosan elkeverjük.

Tökmagos glazing

· 50 g víz
· 100 g kristálycukor
· 100 g glükózszirup
· 66 g sűrített tej
· 40 g zselatinmassza
· 100 g fehércsokoládé**
· 65 g Őrségi tökmagolaj

Az első 4 összetevőt elkezdjük felforralni. Mikor felforrt, 3 lépésben a fehércsokoládéhoz adjuk. Óvatosan elkeverjük. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb levegő kerüljön bele, hogy minél szebben tudjuk majd leönteni a tortánkat és ne legyen buborékos. A végén hozzáadjuk a zselatinmassszát. Felhasználás előtt adjuk hozzá a tökmagolajat. Torta elkészítése: A tökmagos felvertünket egy 22 cm-es tortakarikába vágjuk. Hozzáadjuk a mousse 1/3-ad részét és szépen elkenjük. Ezután rátesszük a kifagyasztott pralinénkat. Újból mousse, majd a kifagyasztott málnazselé. A végén az összes mousse-t rátesszük, majd kenőkéssel szépen elsimítjuk. Kifagyasztjuk a tortánkat. Az előző nap elkészített glazinget felmelegítjük 45 Celsius fokosra, majd ezzel burkoljuk a tetején. A végén kivesszük a formából hőlégfúvó segítségével, és 14 szeletben felszeleteljük. A tetejét szeletenként tejszínhab stuffra helyezett temperált fehércsoki tollal díszítjük, melyeket nyers darált tökmaggal megszórunk.

* A győztes torta a Batha-Porta Kft. által készített és forgalmazott tökmagolaj felhasználásával készült.
** A győztes torta Callebaut Velvet White fehércsokoládé felhasználásával készült.
*** A győztes torta Cacao Barry hántolt ostya felhasználásával készült.
**** A győztes torta Capfruit málna püré felhasználásával készült.
***** A győztes torta a Cifra Tejtermékek által készített és forgalmazott házi joghurt felhasználásával készült.

Forrás: www.cukraszat.net

Hirdetés
Hirdetés