Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fülledtségre számíthatunk hétvégén

| 2018. 06. 01. | 18:25:00
Figyelmeztetést adtak ki Borsodra is.
Fülledtségre számíthatunk hétvégén
Hirdetés
Hirdetés

Hétvégén is marad a nyári meleg, viszont jelentősen megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége.

Június igazi kánikulával indul, pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 29-34 fokot. Az előző napokhoz képest viszont már több gomolyfelhő képződik és szórványosan, elsősorban a nyugati, délnyugati tájakon és északon, északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A hőséget a záporokon, zivatarokon túl a nyugati, északnyugati országrészben a megélénkülő délies szél enyhítheti valamelyest.

Szombaton és vasárnap továbbra is meleg, de már nedvesebb, labilisabb légtömegek alakítják időjárásunkat, így a napsütést gyakran zavarja majd erős gomolyfelhő-képződés. Mind szombaton, mind vasárnap többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. Elsősorban a keleti országrészben épülhetnek ki jelentősebb összeáramlási vonalak (konvergenciavonalak), errefelé nagyobb területen is előfordulhatnak heves események, felhőszakadás, jégeső és viharos kifutószél formájában. 

Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyére heves zivatar veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki - közölte az MTI.

Azt írták: a zivatarokat erős vagy viharos széllökés, nagy mennyiségű csapadék, jégeső kísérheti. Néhol felhőszakadás lehet, több mint 30, kis eséllyel 50 milliméternél is több esővel. Egy-egy heves zivatar is létrejöhet, amelyhez nagyobb méretű - 2-3 centiméter körüli átmérőjű - jég és károkozó - 80 kilométer/óra körüli szélroham társulhat.

Pár fokkal ugyan visszaesik a hőmérséklet, de marad a fülledt meleg. A tartósabban napos tájakon továbbra is elérik, illetve kissé meghaladják majd a maximumok a 30 fokot, de máshol sem lesz hidegebb 26-29 foknál. 

Az UV-sugárzás továbbra nagyon erős szintet ér el a napsütéses déli órákban. A jövő hét első napjaiban is marad a meleg, időnként záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés