Hirdetés
Hirdetés

Öt áldozata van a londoni merényletnek

| 2017. 03. 23. | 08:47:00
Gyerekek is megsérültek.
Öt áldozata van a londoni merényletnek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Scotland Yard tájékoztatása szerint öten meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában szerdán elkövetett merényletben.

A merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először gyalogosok közé hajtott, majd szürke, Hyundai típusú egyterű járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. Ezután a kocsit hátrahagyva a parlament mellett járőröző rendőrökre támadt, és legalább egyiküket megkéselte. A támadóra a rendőrök rálőttek, de szerda estig nem vált hivatalosan ismertté, hogy életét vesztette-e. Egyes médiaértesülések szerint a járműben ketten ültek; a másik személyt még keresik.

A francia miniszterelnök szerda este bejelentette, hogy a sérültek között több francia iskolás gyermek is van.

A parlamenttel szemközt lévő St. Thomas kórház orvosai a médiának arról számoltak be, hogy az odaszállított sérültek közül többen válságos állapotban vannak.

Theresa May miniszterelnök a támadás idején a parlament épületében tartózkodott, de a Scotland Yard egyik terrorelhárító egységének kíséretében, szolgálati járművével visszatért a közeli Downing Streetre.

Két román sérült

A két román sérültet egy közeli kórházba vitték, állapotukról nem közöltek részleteket. A londoni román nagykövetség folyamatosan tájékoztatja Sorin Grindeanu kormányfőt a román sérülteknek nyújtott támogatásról - tudatták a bukaresti kormány Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a román miniszterelnök teljes szolidaritásáról biztosította a briteket és kormányukat, határozottan elítélve minden terrorcselekményt.

2005: 52 halott

A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve. Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Részvét

Hirdetés
Hirdetés