Hirdetés
Hirdetés

Erre figyeljen, ha tűzifát vásárol!

| 2017. 10. 25. | 19:42:00
Nem érheti meglepetés, ha a jó tanácsokat betartja.
Erre figyeljen, ha tűzifát vásárol!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fűtési szezon ideje alatt gyakran feltűnnek a tüzelőt árusító házalók. A kényelmes vásárlási lehetőség elsősorban az időseknek, vagy a szállításhoz megfelelő járművel nem rendelkezőknek csábító lehet, főleg ha a tüzelőre ajánlott vételár is kedvező.

A rendőrség azonban óvatosságra inti a tűzifavásárlókat! A tapasztalatok azt mutatják, hogy a házaló árusok nem minden esetben jóhiszeműek. Gyakran megkárosítják a gyanútlan embereket, amihez különböző módszereket alkalmaznak.

Ugyanilyen veszélyeket rejthet az online vásárlás is, hiszen a vevő a fizetést megelőzően nem látja élőben a terméket és ez a helyzet kockázattal járhat, amelyet  a csalók kihasználhatnak. Rendszerint egy előre megadott számlaszámra utalja át a gyanútlan vásárlós a tűzifa vételárát, melyet követően csak a kiszállításkor szembesül azzal, hogy az áru jóval kevesebb a kifizetett mennyiségtől és gyengébb minőségben is érkezett hozzá.

Gyakran a hirdető ezek után elérhetetlenné is válik.

A rendőrség a következőket tanácsolja annak érdekében, hogy ne váljanak csalás áldozatává:

- Vásárlásnál a lehető legkörültekintőbben járjanak el, kizárólag ellenőrzött helyről, ismert kereskedőktől vásároljanak!

- Online vásárlás alkalmával mindig ellenőrizzék az eladót korábbi visszajelzések, közzétett adatok alapján!

- Mindenképp tájékozódjanak az áru minőségével kapcsolatban, ha azt kereskedelmi áránál jóval kedvezőbb áron kínálják! 

- Amennyiben a cég vagy vállalkozó előleget kér, legyenek nagyon körültekintőek. Ha nem ismerik jól az eladót, előre ne utaljanak, és ne adjanak át pénzt!

- Megrendeléskor mindig előre egyeztessék a kiszállítás időpontját és a lerakodáshoz lehetőleg kérjék olyan családtag, vagy szomszéd segítségét, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában!

- A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házukba!

- Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet megrendeltek és a jelenlétükben mérték le!

- Amennyiben a helyszínen erre nincs lehetőség, kérjenek mérlegelést egy közeli tüzép telephelyen!

- Amennyiben gyanús körülményt észlelnek, tegyenek haladéktalanul bejelentést az ingyenesen hívható 112-es központi segélyhívón.

Hirdetés
Hirdetés