Hirdetés
Hirdetés

Nézőpont: nagyot zuhant a Jobbik

| 2017. 12. 02. | 09:52:00
Nagyjából öt hónappal vagyunk a választás előtt.
Nézőpont: nagyot zuhant a Jobbik
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Július óta tízből nagyjából három biztos szavazó fordult el a Jobbiktól a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készített novemberi reprezentatív közvélemény-kutatása szerint, amelyet szombati számában közölt a lap. 

Az ellenzéki párt támogatottsága a biztos szavazóknál jelenleg 16 százalékos, holott júliusban még 23, szeptemberben 21, októberben pedig 19 százalékon állt az erős pártpreferenciájú választópolgároknál. 

Ugyanebben a körben a Fidesz-KDNP viszont erősödött, a választási részvételüket biztosra ígérők csaknem fele, 48 százalékuk szavazna a kormánypártokra.

Az MSZP biztos szavazóinál kilenc, a DK-nál és az LMP-nél pedig nyolc-nyolc százalékos eredményt regisztráltak. Az LMP július óta megduplázta a várható listás szavazatarányát. Akkor a párt a voksok négy, szeptemberben hat, októberben pedig hét százalékára lett volna esélyes. Ugyanezen a bázison a Momentum négy, az Együtt és a Kétfarkú Kutya párt két-két százalékon áll, míg a Párbeszéd és a Liberálisok támogatottsága egy-egy százalékos.

A teljes felnőtt népességet figyelembe véve a Jobbik támogatottsága az októberi tízhez képest novemberben egy százalékkal gyengült. Az összes választópolgárra vetített adatok szerint novemberben 35 százalék támogatta a kormánypártokat, ezzel október óta négy százalékpontos növekedést könyvelhettek el.

A szocialistákkal továbbra is öt, a DK-val pedig négy százalék szimpatizál ezen a bázison, míg egy százalékpontnyi erősödést követően az LMP-t a teljes felnőtt népesség négy százaléka támogatja. Az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok egyaránt egy százalékon állnak ebben a körben, a Momentum pedig változatlanul az összes szavazópolgár kettő, a Kétfarkú Kutya párt pedig immár egy százalékát tudhatja maga mögött.

Hirdetés
Hirdetés