Hirdetés

Egekben a termőföldárak

| 2018. 02. 14. | 15:22:00
Egymillió alatt már nem is lehet kapni.
Egekben a termőföldárak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tavaly Magyarországon a termőföld hektáronkénti átlagára 1,429 millió forint volt, több mint 16 százalékkal nőtt a 2016-oshoz képest - derül ki az Agrotax Kft. kiadványából, amelyet szerdán Budapesten mutattak be.

Sáhó Ákos, a termőföld-értékelés online programját kifejlesztő cég ügyvezetője ismertette, Magyarországon minden régióban 1 millió forint felett volt a föld átlagára hektáronként. A legmagasabb átlagos árak a Dél-Alföldön (1,652 millió forint), míg a legalacsonyabbak Észak-Magyarországon (1,116 millió forint) alakultak ki.

Szabó Dániel Róbert, közgazdász, elemző, egyetemi adjunktus a megyei statisztikák alapján elmondta, hogy a legmagasabb a Budapesthez tartozó földek átlagára volt, hektáronként 2,411 millió forint,

a második és harmadik helyen Hajdú-Bihar (1,857 millió forint) és Békés megye (1,854 millió forint) állt.

A legolcsóbban Nógrád megyében keltek el a földek, 947 ezer forintos hektáronkénti átlagáron. A vizsgált időszakban csak ebben a megyében volt 1 millió forint alatti a hektáronkénti átlagár.

Az Agrotax Iránytű adatai szerint a legtöbb föld (mintegy 73 ezer hektár) az Észak-Alföldön cserélt gazdát, több mint negyedét adta a forgalomnak, megyei szinten pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Somogy és Szabolcs-Szatmár megye állt az élen. Megyénként 20 és 30 ezer hektár közötti volt az összterület.

A múlt évben a szántók átlagára Magyarországon megközelítette a másfél millió forintos hektáronkénti árat. Egy hektárnyi szántóterület átlagosan 1,477 millió forintba került kellett. Ez az értek mintegy 13 százalékos növekedést mutat az előző évhez viszonyítva.

Az árak mindegyik megyében növekedést mutattak, többségükben 10 százalékot meghaladó mértékű volt a drágulás.

A legnagyobb átlagos áremelkedést Hajdú-Bihar megyében regisztrálták, mintegy 27 százalékos növekedést.

A szántóterületek esetében egy régióban sem volt 1 millió forint alatt az átlagár. A legmagasabb árak a Dél-Alföldön (1,725 millió forint hektáronként) voltak, de az Észak-Alföld (1,543 millió forint hektáronként) és Közép-Magyarország (1,501 millió forint hektáronként) régiókat is másfél millió forint feletti átlagárak jellemezték. 

Hirdetés