Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fergeteges bulival ünneplik a királynőt

| 2018. 04. 21. | 18:20:00
Erzsébet ma lett 92 éves.
Fergeteges bulival ünneplik a királynőt
Hirdetés
Hirdetés

Windsori rezidenciáján, családi körben ünnepelte április 21-én 92. születésnapját a brit uralkodó, de a szokásoktól eltérően ezúttal azért szerveztek számára egy nagyszabású születésnapi partit is.

II. Erzsébet királynő, aki 66 éve ül az Egyesült Királyság trónján, 1926. április 21-én született.

Évszázados hagyomány azonban, hogy a mindenkori brit uralkodó "hivatalos" születésnapját június második szombatján ünneplik, abban a reményben, hogy akkor talán a brit időjárás is lehetővé teszi a szabadtéri rendezvényeket. Ez az idén is így lesz: a színpompás katonai parádét június 9-én tartják.

Ezúttal azonban az alattvalóknak nem kell várniuk júniusig az ünnepléssel: szombat estére, a patinás londoni Royal Albert Hall rendezvényközpontba parádés születésnapi koncertet szerveztek az uralkodó számára, mások mellett Tom Jones, Kylie Minogue, Craig David, Anne-Marie, Shawn Mendes, a dél-afrikai Ladysmith Black Mambazo énekegyüttes, valamint Sting és Shaggy, vagyis Gordon Sumner és Orville Burrell részvételével.

A koncertre meghívott művészek a Nemzetközösség számos országát képviselik. Az Egyesült Királyság és jórészt egykori gyarmatai alkotta, 53 tagot számláló országcsoport londoni csúcsértekezlete éppen előző nap ért véget, és szintén kedveskedett egy születésnapi ajándékkal a brituralkodónak: döntés született ugyanis arról, hogy II. Erzsébet királynő után majdan elsőszülött fia, Károly trónörökös veheti át a Nemzetközösség vezetőjének címét.

A következő jelentős ünnepi alkalom II. Erzsébet királynő koronázásának 65. évfordulója lesz. Ezt június 2-án, vagyis egy héttel a "hivatalos" uralkodói születésnap előtt ünneplik az Egyesült Királyságban és a Nemzetközösség azon 15 további tagállamában, amelynek alkotmányos államfője jelenleg is a brit uralkodó.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés