Hirdetés
Hirdetés

Kiderült, mit főz Miskolc a Tirpák Fesztiválon

| 2016. 09. 20. | 10:07:00
Tájjelegű finomságok az ország széltéből-hosszából.
Kiderült, mit főz Miskolc a Tirpák Fesztiválon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint tizenhatezer adag tájjellegű ételt készítenek el a hétvégi Tirpák Fesztivál keretében megrendezendő országos gasztrocsatán Nyíregyházán. A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok hagyományait és életmódját bemutató fesztivált immár negyedik alkalommal tartják meg. A háromnapos programsorozaton elsősorban a hagyományos tirpák főételeket és süteményeket, azaz például a sztrapacskát, a görhét, a pipiskét vagy a porlós tésztát kóstolhatják meg a látogatók - hangzott el az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

A szlovák napok nyitányaként pénteken a két ország kereskedelmi kamarái tartanak gazdasági fórumot, szombaton délelőtt pedig egy igazi "gasztrocsata" következik az ország hat régiójából érkező huszonkét főzőcsapat között. A több mint száz profi szakács összesen 16 200 adag ételt készít el, amelyből kóstolójeggyel ehetnek a látogatók.

  • Tata és környéke rétesekkel nevez a versenyre, 
  • Debrecen a töltött káposztáját, slambucát és kemencés kapros dübbencsét készíti el,
  • Miskolc standján a pikáns húsgombóclevest és a füstölt húsos lencsés káposztát lehet megkóstolni,
  • a szegedi szakácsok pedig filézett szegedi hallét főznek az üstökben. 
  • Nagykanizsa dödöllével készül,
  • Nyíregyháza pedig a hagyományos tirpák ételek mellett birkapörköltöt és süteményeket, illetve az országtortát kínálja majd a közönségnek.

Az elkészített fogásokat a szakmai zsűri mellett a látogatók is értékelhetik.

Műkedvelők versenye

Vasárnap országos bogrács- és grillbajnokságot rendeznek Nyíregyháza főterén, ahol a részt vevő csapatok meghatározott alapanyagokból húsételeket és szabadon választott desszerteket készítenek. Az első helyezett indulási jogot szerez a 2017-es németországi grillbajnokságra. A rendezvény szervezői az amatőr szakácsokról sem feledkeztek meg, a szintén vasárnapra meghirdetett helyi grillbajnokságra számos egyesület és szervezet nevezett menüjével. A látogatók biztosan megízlelhetik például a harcsagombócot csuszával, a zöldséges rizses paellát, a toroskáposztát, a zöldséges-kolbászos nyársat, a csülkös babgulyást, a sertésoldalast bokortanyai párolt káposztával, a húsos lecsót, a tökös-mákos rétest vagy a megyei rendőr-főkapitányság séfjei által készített pincepörköltöt és rablóhúst is.

Hirdetés
Hirdetés