Hirdetés
Hirdetés

Czanik Balázs azt mondja, a lényeg, hogy kezdjük el!

| 2017. 04. 04. | 20:33:00
A capoeira aerobik oktatóval az életmódváltásról a Hotel Vécsecity****-ben beszélgettünk.
Czanik Balázs azt mondja, a lényeg, hogy kezdjük el!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor 20-30-50 kilogrammos súlyvesztésről hallunk, mindenki előtt felsejlik, mekkora elhatározás, majd milyen irdatlan munka szükséges egy ekkora fogyáshoz. Ilyen lépték esetén különösen fontos hangsúlyozni: a testképen túl valamennyi esetben az egészségről van szó. Minden fogyás óriási teljesítmény és hatalmas lépés a jó közérzetünk megőrzése felé, hiszen nemcsak kisebb méretű ruhákért, csinos derékért és kerek fenékért küzdünk, hanem akár a megfelelő vérnyomásért, vércukorszintért is.

Czanik Balázs B-Life életmódváltó programja a napokban indul, és három hónapon át tart – azok számára, akik az edzéseken nem tudnak részt venni, DVD segít az átalakulásban, de a capoeira aerobikra épülő és a személyi edzéssel összevont program is rendelkezésre áll. Valamennyi csomag esetében állapotfelmérést végeznek, amiben orvos is segít. Ekkor kiderül, milyen edzettségi és egészségi állapottal rendelkezik az életmódváltás előtt álló személy, van-e például pajzsmirigy- vagy cukorbetegsége, ami egyébként nem kizáró ok. – Komplett étrendtervezéssel és folyamatos tanácsadással segítjük az életmódváltót, ráadásul a támogatás nem ér véget a harmadik hónap után, hiszen fontos az utánkövetés – aki lefogyott, annak tudnia kell tartani a súlyát, elkerülni a jojóeffektust például – mondta Czanik Balázs. Kiderült az is, az életmódváltó tábor jelentkezői 30 és 50 kiló közötti túlsúlytól szeretnének megszabadulni, de 80-90 kilós fogyás is létezik. Volt, aki csak a capueira aerobikkal tudott „letenni” 30 kilót.

Érezd jól magad!

Jellemzően sokan csak akkor kapnak észbe és kezdenek el sportolni, egyáltalán mozogni, amikor már probléma van. Czanik Balázs erre azt mondja: a lényeg az, hogy kezdjük el. – Meg kell próbálni helyreállítani a testalkatot és emellett jól is kell éreznünk magunkat. Ez a cél. Aztán a tagok gyakran úgy döntenek, miután ők elhagyják a finomított cukrokat, atésztát, a fehérlisztet, beviszik a családba is az egészséges étkezést, ami sok zöldséget, gyümölcsöt és rostot jelent.

S hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy érezzük a változást? Az első edzéssel is javul a közérzet, bár ekkor még természetesen nem tapasztalható fogyás; 2-4 hét eltelte után azonban észreveszi magán az ember a fejlődést. Legyünk szigorúak önmagunkhoz, és figyeljünk rá, hogy a program – úgy a mozgás, mind az étkezés – folyamatosan betartható legyen – javasolja a szakember.

Jutalomnap?

Aki hétfőtől péntekig tartja a programot, edz és az előírtnak megfelelően táplálkozik, egy csalónapot beiktathat hétvégén (süteménnyel, édességgel), de aki hosszú távon szeretne fogyni, az ezt sem fogja magának megengedni, ez a tapasztalat Balázs szerint.

Okosan súlyt veszteni

A fogyásnál figyelembe kell venni, hogy mindenkinek más a genetikája, éppen ezért célszerű edzővel konzultálni akkor is, ha otthon, DVD segítségével mozgunk. Több tíz kiló elvesztésénél például folyamatosan tonizálni kell az izmokat, amivel megelőzhető bőrtunyulás – de egy jó edző a tónusnövelésre is figyel – összegezte Czanik Balázs.

Az életmódváltás mikor van kész? Mikor érünk a végére? Soha. Aki 150 kilóról 90 kilóra fogy, annak lesz további célja is. Balázs úgy véli, mindez akaraterő kérdése.

Az életmódábor egyik helyszíne a Cserehát ölelésében, páratlan környezetben működő Hotel Vécsecity****.

Bereczki-Csák Helga

Hirdetés
Hirdetés