Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megvan az első arany! Márton Anita győzött a vb-n

| 2018. 03. 03. | 09:45:00
Esélyesként érkezett a versenyre.
Megvan az első arany! Márton Anita győzött a vb-n
Hirdetés
Hirdetés

Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg pénteken azzal, hogy 19,62 méteres országos csúccsal megnyerte a női súlylökést a birminghami fedettpályás vb-n.

A békéscsabai színekben versenyző nehézatléta világranglista-másodikként érkezett a brit városba, ahol egyértelműen az aranyesélyesek között tartották számon. A 29 éves klasszis immár évek óta a nemzetközi elit tagja, fedettpályán a legutóbbi két Európa-bajnokságot megnyerte, míg a 2016-os portlandi vb-n második volt. Az amerikai versenyen két éve országos csúcsot lökött, s most egyértelműen azzal a céllal lépett dobókörbe, hogy javít az akkori 19,33 méteres eredményén.

A kezdés mondhatni a szokásos volt, azaz egy biztonsági lökés, 18,29 méternél esett le a súlygolyó, ami a negyedik helyre volt elég. A finálé "alaperedményét" a jamaicai világranglista-vezető, Danniel Thomas-Dodd érte el 18,92-vel, amelyen a második körben három centit javítani is tudott, ennek ellenére nem maradt az élen. Az első pozícióból azonban nem Márton taszította le, mivel ő másodikra szemre kicsit darabos kísérletet mutatott be, amivel ugyan 18,30-ig jutott, de egy helyet hátrébb csúszott. A jamaicait a tavalyi szabadtéri világbajnokságon a magyar lökő előtt aranyérmes Kung Li-csiao szorította hátrébb 18,98-cal.

A harmadik körben aztán nagyot változott az addigi sorrend, Márton Anita ugyanis hosszas koncentrálás után kiváló, roppant dinamikus lökést produkált.

A súlygolyó szép nagy ívben repült messze túl a 19 métert jelző bóján, Márton pedig nagyot sikoltott örömében. Eredménye 19,48 méter lett, amivel nem csupán a vezetést vette át, de saját magyar csúcsát is átadta a múltnak.

Ezt követően még a negyedik kör hozott némi izgalmat, mert a jamaicai is 19 méter fölé jutott, ám "csak" 19,22-ig, amivel visszaelőzte a kínait, de az első helyhez kevés volt.Márton Anita a negyedik körben még érzékelhetően a rekordja hatása alatt állt, rontott, ötödikre azonban ismét jót lökött, 18,96-ot.

Ezzel azonban még nem volt vége a versenynek, ő pedig régi jó szokásához híven ezúttal is hatodikra tartogatta legjobbját: már biztos győztesként 19,62-ig lökte a szert, ezzel tovább javította rekordját.

Egyelőre magam sem tudom megmondani, hogy ezt hogy sikerült összehozni. Amikor bementem a körbe, remegtek a lábaim, mert akkor már tudtam, hogy én vagyok a világbajnok, mégis próbáltam még nagyobbat lökni, mert tudtam, hogy jó formában érkeztem

- idézte fel a utolsó kísérletet az M4 Sportnak. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés