Hirdetés
Hirdetés

Csúcsanyák, lapozhattok!

| 2018. 10. 08. | 14:35:00
Az állandó verseny- és stresszhelyzethez, amit a környezetünk ránk oszt, két dolog kell: vagy idegrendszer, vagy véralkohol.
Csúcsanyák, lapozhattok!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Akinek van gyereke, annak időnként bűnös gondolatai is. Kanál vízben megfojtástól a szilvafához kötözésig. Persze a szülő aztán mégse fojt, se nem kötöz, csak a szája jár, de a késztetés megléte okot ad a továbbgondolásra. Viszonylag rövid idő alatt el lehet jutni fejben például odáig, hogy jobb lett volna két gyerek helyett két hörcsög, de lehet, hogy egy árva kaktusz is.

Mit tehet a nő, ha veri a bejárati ajtót a 40, utálja a munkáját és naponta meg kell küzdenie a lányával, a fiával, a kutyájával,a  férjével – ebben a sorrendben? Noha szeret, és szeretne, maradéktalanul megfelelni egyetlen fronton sem tud. Mert francia fonást készíteni nem olyan egyszerű, pedig a Bitangul Tökéletes Anyukák Gyülekezetében a Tökéletes Lucy Atkinson Tökéletes Anyukája azt is tud. Becsukott szemmel is. Na igen: az állandó verseny- és stresszhelyzethez, amit a környezetünk ránk oszt, két dolog kell: vagy idegrendszer, vagy véralkohol. Márpedig annál, hogy a szülőtársaktól hallgatjuk a saját gyermekük nagyszerűségét, nincs unalmasabb dolog a világon és – valljuk be – őszintén mosolyogni sem olyan könnyű, amikor a sógornőd beállít karácsonyra 6 gyerekkel.

A brit Gill Sims bloggerből vált sikerszerzővé a Hát persze hogy iszom!!! – Egy elcsigázott anya naplója című könyvével. A szerző fergeteges humorral és kíméletlen öniróniával meséli el egy kisvárosi családanya egyetlen évének történetét, aminek elviseléséhez tényleg le kell dönteni pár liter vodkát. Hetente. Feltűnik ugyanis néhány észbontó körülmény. A főszereplő Ellen ezekben a kiélezett helyzetekben olyasfajta szabadságharcos, aki ha épp nem nyer csatát, elővesz egy poharat, és attól előbb-utóbb megnyugszik. Mégse ítéljük őt el, mert valahogy csak túl kell élni a családot, a fukar férjünket, a kiskamasz gyerekeinket és azt a nagyon jó pasit az iskolaudvarról, akiről kiderül, hogy meleg…

A Hát persze hogy iszom!!!- ban még sincs semmi, de semmi túlzás. Már csak azért sem, minden ötödik oldal alján úgy lapozunk, hogy a francba, mintha magamat hallanám. A csúcsanyaság ugyanis nem érdem, csupán csak kimódolt marketingbe ágyazott, álszent kategória. Hiszen rémesen unjuk a játszóteret, elfelejtjük megkérdezni, mosott-e fogat és a teljes kiőrlésű, természetesen laktózmentes bio-világmindenség helyett egy kakaós csigát tolunk elé reggelire. Előfordult már? Na, ugye.

Aki anyaként látja magát kívülről, és a vívódást meg a mindennapi megőrülést úgy fogja fel, mint az élet részét, amiben esetleg akár jól is érezhetjük magunkat, nagyon fogja élvezni ezt a könyvet. Ellen egy közülünk: szép ruhákra vágyik, csendre, társaságban is jól viselkedő gyerekekre, wellness hétvégére, szabad estékre, teszek a világra-péntekekre. Ki meri mondani mindazt, amit mi csak gondolunk – és ettől egy csöppet sem felszínes, sokkal inkább igazi.

Bereczki-Csák Helga

Gill Sims: Hát persze, hogy iszom
Egy elcsigázott anya naplója
360 oldal
Ár: 3 490 forint
Partvonal Kiadó

Hirdetés
Hirdetés