Tíz ország korlátozta a magyar baromfi importját

hvg.hu

2020.01.30. 18:48

Tíz ország korlátozta a magyar baromfi importját
Illusztráció

A madárinfluenzától félnek.

Hirdetés

Eddig összesen 10 ország korlátozta részben vagy teljesen a magyarországi származású baromfitermékek vagy élő állatok importját - írja a hvg.hu a Nébih honlapján megjelent hírekre hivatkozva.

A lista szerint Kína, Dél-Korea és a Fülöp-szigetek minden hazai baromfit kitiltott. Az Egyesült Arab Emírségek az élő szárnyasokból nem kér egyetlen darabot sem.

A korlátozás több ország esetében csak részleges, Hongkong és Szingapúr például csak a Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyékből származó baromfiterméket nem engedi be, de utóbbi még a díszmadarakat se fogadja.

Kuvait a tojásra is nemet mond.

A korlátozások és tiltások előzménye, hogy a Nébih  január 12-én madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatta ki egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. Majd január 15-én a Hajdú-Bihar megyei Létavértes településen is egy nagy létszámú, mintegy 115 000-es állományú kacsatartó telepen is azonosította a madárinfluenza vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Január 22-én pedig az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendte a baromfik zártan tartását.

A kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfitermékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.
Nébihmadárinfluenzakorlátozástiltás

Szóljon hozzá!

Hirdetés