Drónnal figyelnék az illegális égetést a Sajó völgyében

MTI

2020.02.21. 09:34

Drónnal figyelnék az illegális égetést a Sajó völgyében
A kép illusztráció

Vannak ötletei a Levegő Munkacsoportnak.

Hirdetés

Azonnali és kötelező érvényű intézkedésekkel bővítendő a Sajó-völgyre vonatkozó levegőminőségi tervezet – közölte a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet sürgetőnek nevezi az illegális égetések elleni fellépés részletes kidolgozását, az ellenőrzés személyi és tárgyi feltételeinek megteremtését, a hatósági együttműködések erősítését és új technológiák felhasználását. A drónok például – mint írták – a kémények füstjéből is ki tudják szűrni az illegális égetéseket.

Segítheti a helyzet megoldását az épületszigetelések és tüzelőberendezések csereprogramja, a szociális tűzifaprogram kiterjesztése, a lignitbányászat bővítésének tilalma, vagy az alacsony energiaigényű szociális bérlakások építése - tették hozzá. A Levegő Munkacsoport szorgalmazza emellett a környezetbarát közlekedést segítő intézkedések határidőinek és költségvetésének kidolgozását.

A kormányhivatal civilek és egy magánszemély kezdeményezésére 2019-ben felülvizsgálta a Sajó-völgy levegőminőségi tervét, az év végén pedig új tervezetet tett közzé.

A Sajó-völgy egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe, főképp a háztartási tüzelés miatt.
drónlégszennyezésSajó-völgy

Szóljon hozzá!

Hirdetés