Hirdetés
Hirdetés

Környezetkárosítással vádolnak egy férfit Tiszaújvárosban

| 2020. 02. 20. | 10:45:00
Hamarosan pont kerülhet a 2017-es ügy végére.
Környezetkárosítással vádolnak egy férfit Tiszaújvárosban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Tiszaújvárosi Járási Ügyészség február 20-án egy harminchárom éves polgári férfi ellen. A vádirat szerint 2017 októberében,egy Tiszaújváros külterületén lévő ingatlanon, és az azzal közvetlenül szomszédos földterületeken egy vállalkozó – a terület tulajdonosával kötött szerződés alapján – fakitermelési munkálatokat végzett. A vállalkozó a terület tisztításával kapcsolatos munkák elvégzésére megállapodást kötött a vádlottal, mely szerint a vádlott feladata az volt, hogy a fakitermelést követően a területen összegyűjti a visszamaradt lombozatot, faágakat és a földben maradt tuskókat, majd azokat elszállítja.

A vádlott, miután megtisztította a területet úgy döntött, nem bajlódik a szállítással, ezért  a szabadban tüzet gyújtott, és elégette az általa összegyűjtött nagy mennyiségű fát és lombot. Az égés gyorsítása érdekében 15-20 gumiabroncsot is a tűzbe dobott.

Emiatt az elégett gumiabroncsokból a légkörbe 135-380 kilogramm, az egészségre rendkívül veszélyes légszennyező anyag került, mely mennyiségét és veszélyességét tekintve messze túllépi még a nagy vegyipari üzemek kibocsátásának egyébként ellenőrzött értékét is. A bűncselekmény nyomán beállt levegőszennyezettség, és az ezzel előállott légkörkárosítás emberi beavatkozás által nem helyreállítható.

Hirdetés
Hirdetés