Hirdetés
Hirdetés

Mádi tűzoltó az ország erős embere!

| 2020. 03. 30. | 10:25:00
Sérülés után tört a csúcsra. Ügyesség, állóképesség és teherbírás is szükségeltetik.
Mádi tűzoltó az ország erős embere!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 26 éves mádi tűzoltó, Juhász Péter komoly sérülésből felépülve fordult újra a versenyzés felé, azóta évről évre tarol a legkülönbözőbb versenyszámokban. Mondani sem kell, az erős emberek ebben a szezonban zárt ajtók mögött vetélkednek egymással, de vajon idén is a mádi tűzoltó lesz az országos bajnok?

Beindult a versenyszezon az erős embereknél, aminek a koronavírus sem állhatta útját: a helyzetre tekintettel idén zárt kapuk mögött zajlik a HSMA (HUNGARIAN STRONGMAN ASSOCIATION - Magyar Erősember Szövetség) legrangosabb sorozata, a Prémium Liga. Az indulók hat, már nevükben is eredeti számban mérhették össze az erejüket, amelyek közt szerepelt

vikingnyomás, bödöncipelés, lakattartás, golyóemelés, felhúzás és lengősúlycipelés is.

Az a befutó, aki a legrátermettebb?

– Ennél többről van szó, mert komplex gyakorlatokról beszélünk – meséli Juhász Péter, aki idén fölényesen nyerte az első fordulót. – A fizikai erő mellett szükség van ügyességre és állóképességre is, és a különböző gyakorlatok más-más típusú erőkifejtést igényelnek.

A férfi már 21 éves kora óta űzi az erősember sportokat is, ám 2013-ban egy mellizom-szakadás kényszerítette váratlan pihenőre. A betegségből szerencsére rövid időn belül felépült: műtétje után pár hónappal már “általános alsós” szinten edzegetett, egy év alatt pedig teljesen visszatért az ereje. Felépülése után új hivatást választott magának, így kerültek képbe ismét az erősportok.

– Régi vágyam volt csatlakozni valamilyen egyenruhás szervhez, végül az eredeti tervemmel szemben a rendőrség helyett a tűzoltókra esett a választásom. A kollégáim közösen jártak edzeni. Én is becsatlakoztam hozzájuk, és hamar kiderült, hogy gyorsan fejlődök – mondja Péter, aki 2016-ban szállt újra versenybe.

A mádi fenegyerek 2017-ben országos bajnoki ötödik helyezést ért el, 2018-ban és 19-ban pedig megnyerte a Kelet-Magyarországi erős ember bajnoki címet! Utóbbi évben, azaz 2019-ben már szabadkártyával, tehát selejtező nélkül indult a döntőn, és így lett országos bajnok. Úgy tűnik, a nyerő széria folytatódik, hiszen az idei első fordulóban is ő produkálta a legjobb eredményt.

Több mázsás súlyok

– A teljes testet megmozgató számokat a közönség és az erőemberek szórakoztatására is variálják: alapvetően húzó, nyomó- és pakolószámokat különböztetünk meg. Természetesen az is változó, kinek melyik az igazi erőssége – árulta el Péter. Vannak, akik az egyes számokban jobban teljesítettek nála, ám az összeadott pontszámmal magabiztosan előzte a többieket.

De nem csak a “mádi kolosszus” remekelt az első fordulóban: vikingnyomásban a legjobb a dunaújvárosi Hrozik Gábor lett, míg a 320 kilós felhúzásban Varga Ferenc teljesített a legjobban, aki kétszer is megemelte a súlyt.

Vasgolyó-emelésben ismét a mádi tűzoltó jeleskedett, összesen 6 alkalommal rakta át az állvány felett a golyót, míg Hrozik és Véró egyaránt 5-ig jutott. Végül a 360 kilós lengősúlyt is Juhász Péternek sikerült a leggyorsabban 25 méter távolságba cipelnie, néhány másodperccel az ezüstérmes Véró és a bronzérmes Varga előtt.

Vajon a májusi döntőn ismét ő lesz a befutó? Nemsokára kiderül.

Hirdetés
Hirdetés