Hirdetés
Hirdetés

Régi fényében tündökölhet a Kazinczy Emlékkert Széphalmon

| 2020. 05. 12. | 17:25:00
Megújul a sétány, a növényzet és az emlékcsarnok is.
Régi fényében tündökölhet a Kazinczy Emlékkert Széphalmon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A budapesti székhelyű Jánosik és Társai Kft. végzi a Kazinczy Emlékkert és az Emlékcsarnok felújítását nettó 239,9 millió forintból. A május 12-i Közbeszerzési Értesítő szerint az emlékparkot műemlékként, történeti értékkel bíró kertművészeti alkotásként állítják helyre és rendbe teszik az egykori – növények alkotta – térkompozíciót.

Az uniós beruházás részeként a veszélyes állapotú, valamint a térszerkezetet, az értékes faegyedek növekedését zavaró fákat kivágják, a koncepció nélküli, oda nem illő fafajokat eltávolítják. Megtisztítják a kertrészt, majd megindul a térszerkezet rekonstrukciója egy 1932-es légi felvételt használva. Helyreállítják a főbejárat - mauzóleum, mauzóleum - kert dél-keleti sarka, mauzóleum - észak-keleti táj, mauzóleum - múzeum látványkapcsolatát. A szakemberek pótolják a hiányzó facsoportokat, a gyertyánsövényt.

A kert egykori történeti sétányhálózatának hiteles helyreállítása részeként egyes szakaszokat – a kertrégészeti kutatások szerint – pótolják és kicserélik a betonszegélyeket is.

A sétányon új burkolatot alakítanak ki, valamint kijelölik Kazinczy egykori kúriájának alapjait. Új információs táblákat helyeznek el, kőpadokat raknak le és kivilágítják az emlékcsarnok főhomlokzatát. A mauzóleum közelében rendbe teszik a növényzetet, és újraépítik az egykori betonmedencét. A Kazinczy-sírt és síremléket ölelő sövényt helyreállítják, megtisztítják a sétányszakaszt. Az emlékcsarnokban felújítják az elektromos hálózatot, új fűtő- és párátlanító berendezést helyeznek el. 

Hirdetés
Hirdetés