Hirdetés
Hirdetés

Három tehetséges borsodi fiatalt támogat a MOL Alapítvány

| 2020. 06. 17. | 12:47:00
Anyagi segítséget kapnak eszközvásárláshoz vagy útiköltségtérítésre.
Három tehetséges borsodi fiatalt támogat a MOL Alapítvány
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közel száz tehetséges fiatal sportolót díjazott idén is a MOL Alapítvány összesen 32 millió forint értékben. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Bacsa Fanni miskolci atléta, Böszörményi Bendegúz kenus és Lehmann Bence sajőszögedi triatlonista nyerte el a támogatást. A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata elsősorban általános- vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, akik tehetséges sportolók, és országos vagy nemzetközi versenyen is jó eredményeket értek el. Az útiköltségtérítésre, eszközvásárlásra vagy egyéb sportoláshoz köthető költségekre igénybe vehető támogatás a fiataloknak megfelelő hátteret jelent a további felkészüléshez.

A támogatási keret összege nem változott, viszont a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok következtében felére esett vissza a beadott pályázatok száma.

A márciusban meghirdetett pályázatra a 10-18 évesek kategóriájában 378 pályázat érkezett be, ebből 85 pályázatot támogat az alapítvány – köztük három páros versenyzőt –, összesen 27 millió forint értékben. A 18 éven felülieknek szóló Sport Klasszis kategóriában kilenc fő kérelmét díjazták összesen 5 millió forint értékben. Így idén összesen 32 millió forintos támogatást nyújt az alapítvány közel száz kiemelkedő teljesítményű fiatal sportolónak. A pályázatok három körös elbíráláson mentek keresztül, a végső döntést a MOL Alapítvány kuratóriuma hozta meg egy szakértői zsűri segítségével. A pályázatra bármilyen sportág versenyzői nevezhettek, amennyiben magyarországi sportegyesületnél leigazolt versenyzők, és országos vagy nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el.

A támogatottak 37 százaléka budapesti, 63 százaléka vidéki sportegyesületnél sportol és 47 különböző sportágat képviselnek.

A nyertes pályázók egynegyede a 10-14 éves korosztályból kerül ki – olvasható az alapítvány közleményében. A nyertesek a támogatást előfinanszírozásként kapják meg és a 2020-21-es nyári- és téli versenyszezonban használhatják azt fel. A COVID-19 járvány okozta bizonytalanságok miatt ebben az évben közel 50 százalékkal esett vissza a pályázati kedv. Mivel azonban a támogatási keret nagyságrendje nem változott, így idén is a tavalyihoz hasonló létszámban nyerhettek támogatást a pályázók.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nyertesek:
A 18 éves Bacsa Fanni atléta, hétéves korától atletizál. Többszörös korosztályos országos bajnok, főleg 60 m gáton, 100 m gáton, távolugrásban. Eredményei alapján rendszeresen meghívást kap a korosztályos válogatottba. Jelenleg a Héraklész Tehetségprogram, U20-as válogatott, valamint az olimpiai keret tagja. 2018-ban az Ifjúsági Olimpián Buenos Airesben 100m gáton a 15. helyet szerezte meg. A támogatásból sportruházati eszközöket szeretne vásárolni.

Böszörményi Bendegúz 16 éves, kenus, Szirmabesenyő, Borsodi Örökmozgó Vizisport Alapítvány tagja. Csak 5 éve versenyez, de a kenu az élete. 2017-ben az ORV-n C1 1000m-en a két évvel idősebbek között fölényesen nyert. Saját hajó vásárlásához nyerte el a támogatást.

A 23 éves Lehmann Bence a Tiszaújvárosi Triatlon Klub tagja. 2017-től a Héraklész Csillagprogram válogatott keret tagja. Többszörös korosztályos magyar bajnok. 2014-ben a II. Ifjúsági Olimpián MIX-váltóban ezüstérmet, egyéniben 8. helyezést szerezett. 2017 óta U23-as és elit versenyeken indul. Az elmúlt három évben három top 10-es Európa Kupa futam és három top 20-as Világkupa futam eredménye volt. Jelenleg tagja a Tokyo 2020 és a Párizs 2024 Olimpiai keretnek is. A pályázat segítségével kerékpáros felszereléseket szeretne beszerezni.

 

Hirdetés
Hirdetés