Folytatódik a regéci vár régészeti feltárása

MTI

2020.07.01. 16:03

Folytatódik a regéci vár régészeti feltárása

A vár reneszánsz palotájának rekonstrukciója és a csatlakozó épületrészek állagvédelme több mint 423 millió forintból valósul meg.

Hirdetés

A regéci vár középső várának keleti részét és 16. századi, emeletes reneszánsz palotáját tárja fel a Magyar Nemzeti Múzeum jelenleg zajló ásatása. A vár rekonstrukciójának II. ütemében végzett feltárás az MNM régészeinek egyik legfontosabb kutatási területe. Az ásatást az MNM Régészeti Tára végzi, a múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóságának logisztikai segítségével.

Miközben a turisztikai látványosság szigorú szabályok mellett folyamatosan látogatható, az ásatások során kibontott kövekből falak emelkednek, a vár palotája alatt beomlott, nagy alapterületű pince pedig egyre mélyül.

A vár feltárása és állagvédelme több mint húsz éve zajlik; a helyreállítás nagyobb léptékben 2015-től folyamatos. Az első nagy rekonstrukciós ütemben elkészült a felsővár tornyának teljes, épületeinek részleges rekonstrukciója és konzerválása, valamint fogadóépület létesült a vár előtt, Regécen belül pedig látogatóközpont. A regéci vár reneszánsz palotájának rekonstrukciója és a csatlakozó épületrészek állagvédelme több mint 423 millió forintból valósul meg. A helyreállítás csaknem ezer négyzetméternyi épületrészt érint, amelyből 384 négyzetméter padló alatti szint. A terület régészeti feltárása sokszor csak gépészeti segítséggel együtt lehetséges, de az ásatások fény deríthetnek az ott állt épületek történetére, építészeti részleteire, valamint az előkerülő leletek a vár korábbi történetére, egykori lakóinak életmódjára is adatokkal szolgálnak.

A régészeti feltárás a keleti palotaépület déli részén folyik.

Ott az emeleten díszes erkéllyel, festett boltozattal, drága kályhákkal, továbbá kettős árnyékszékkel felszerelt fogadóterem, a földszinten pedig a pékáru sütésére szolgáló kemencékkel ellátott terek helyezkedtek el. A pincében a tartósításra is használt ecetes hordókat őrizték. Ennek a nagyméretű pincének a kibontásán túl az idei ásatási szezonban a páterek házának alépítményét, a keleti falszoros feltöltődését, a későbbiekben a várudvar korábbi építési korszakokhoz tartozó maradványait is vizsgálják a Nemzeti Múzeum szakemberei – áll a közleményben.

A regéci vár a történeti Abaúj megye délkeleti részén, a Zempléni-hegységben helyezkedik el. Jelenleg közigazgatásilag Mogyoróska külterülete, az  állam tulajdona, de a várat Regéc önkormányzata üzemelteti. A regéci vár a 13-14. század fordulóján épülhetett a szarv formát idéző, nagyjából észak-déli irányú hegyre; Mátyás uralkodásáig többnyire királyi kézben volt. A 15. században az épületegyüttes már a Várhegy teljes platójára kiterjedt, magába foglalta a felső, a középső és az alsó várat. A 16-17. században a középső vár területére reneszánsz kőfaragványokkal díszített palotaépületeket emeltek. Az erődítmény az oszmán hódítás korában biztonságos lakhelyet nyújtott számos főúri családnak, végül a 17. század közepén a Rákócziak birtokába került. Regéc legfényesebb időszakát a Rákóczi-család két nagyasszonya, Báthory Zsófia és Zrínyi Ilona alatt élte.

A várat Thököly fejedelemségének összeomlása után Caprara császári tábornok a Habsburgok haditanácsának döntése értelmében 1686-ban gyújttatta fel és tette védhetetlenné.
Regécrekonstrukció

Szóljon hozzá!

Hirdetés