Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Halál Szalonna és Szendrőlád között: ítélet, három év után

| 2020. 07. 08. | 16:35:00
Figyelmetlenül és túl gyorsan előzött a sofőr.
Halál Szalonna és Szendrőlád között: ítélet, három év után
Hirdetés
Hirdetés

A Kazincbarcikai Járásbíróság július 8-án hirdetett ítéletet a három éve Szalonna és Szendrőlád közötti útszakaszon történt halálos közlekedési baleset ügyében.

A vádlottak 2017. július 31-én, a kora délutáni órákban a 27-es főúton haladtak Szendrőlád irányába. Az elsőrendű rendű vádlott a megengedett 90 km/h-s sebességet átlépve 120 km/h-s sebességgel közlekedett négy utasával, míg előtte hajtott körülbelül 45 km/h-s sebességgel a Imásodrendű vádlott egy kistehergépkocsival.

Ugyanezen időpontban a vádlottak gépjárműve előtt haladt egy teherautó is, melynek sebességét túl lassúnak találták, így mindketten meg akarták előzni. Miután a másodrendű vádlott utolérte a teherautót, a visszapillantó tükör segítségével úgy ítélte meg, hogy biztonságosan meg tudja előzni, így irányjelző használata mellett gyorsított, és belekezdett az előzési manőverbe.

Ennek pillanatába érte utol a túl nagy sebességgel érkező és szintén előzésben lévő elsőrendű vádlott. A másodrendű vádlott – hogy kitérjen a kistehergépkocsi elől - azonnal visszahúzódott a menetirány szerinti sávjába. Az elsőrendű vádlott azonban már nem tudta megállítani a járművét, így az ütközés elkerülése érdekében hirtelen balra kormányzott. Az autó az útpadkának ütközve lesodródott az útról és a tetejére borulva állt meg.

Az elsőrendű vádlott egyik utasa olyan súlyos – többek között csigolya- – sérüléseket szenvedett a baleset következtében, hogy a későbbiekben a kórházban elhalálozott.

Ítélet első fokon

A bíróság

  • az elsőrendű vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának elkövetése miatt mondta ki bűnösnek, melyért (végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett) 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte, továbbá 2 év 4 hónap időtartamra eltiltotta a közúti járművezetéstől is.
  • A másodrendű vádlottat a bíróság felmentette, figyelemmel arra, hogy vonatkozásában nem volt megállapítható a közlekedési szabályok megszegése.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés