Ismerőse szociális segélyét akarta megszerezni egy borsodi nő

borsodihir.hu

2020.08.12. 09:39

Ismerőse szociális segélyét akarta megszerezni egy borsodi nő
A kép illusztráció.

A postai ügyintéző kifizette az összeget, majd megjelent a pénz jogosultja.

Hirdetés

Hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a Tiszaújvárosi Járási Ügyészség egy évre felfüggesztette a büntetőeljárást egy 41 éves nővel szemben, aki

az azonos vezetéknevű jogosult adatait felhasználva vette fel a postán az egyik ismerőse részére utalt szociális segélyt.

Az ügyészség határozata szerint a gyanúsított május 6-án egy borsodi kistelepülés postahivatalában az ügyintézőt megtévesztve, magát az egyik szociális segélyre jogosult férfi ismerőse közeli hozzátartozójának adta ki, hogy az ismerőse számára folyósított 22 800 forintot a férfi tudta és hozzájárulása nélkül, jogosulatlanul megszerezze. A postai ügyintéző nem volt elég körültekintő, ugyanis a gyanúsított személyazonosságáról és a segély jogosultjával fennálló rokonsági kapcsolatáról kellő alapossággal nem győződött meg, ezért jóhiszeműen a nőnek előbb átadta a postai kifizetési utalványt, majd – miután azt a gyanúsított a jogosult névaláírását meghamisítva aláírta –  az utalvány ellenében az összeget kifizette neki. Még mielőtt a nő távozhatott volna a postáról megjelent a segély jogosultja, aki visszakérte a pénzét. A gyanúsított által elkövetett tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt a nyomozó hatóság külön szabálysértési eljárást kezdeményezett.

A büntetlen előéletű nő beismerte és megbánta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, ezért az ügyészség a cselekmény csekély tárgyi súlyára is tekintettel úgy ítélte meg, hogy a feltételes ügyészi felfüggesztéstől a gyanúsított magatartásának kedvező változása várható.

Amennyiben az eljárás feltételes ügyészi felfüggesztésének tartama eredményesen telik el – így a nő a következő egy évben nem követ el olyan szándékos bűncselekményt amely miatt a felfüggesztés tartama alatt gyanúsítottként hallgatják ki – a büntetőeljárást megszüntetik.
Borsodhamis magánokirat felhasználás

Szóljon hozzá!

Hirdetés