Hirdetés
Hirdetés

Így változott Borsod megye ingatlanpiaca a járvány első hulláma után

| 2020. 09. 07. | 11:29:00
Visszatekintés.
Így változott Borsod megye ingatlanpiaca a járvány első hulláma után
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már a tavalyi év végén gyakran hallhattunk az ingatlanárak növekedésének mérséklődéséről, esetleges stagnálásáról, sőt volt ahol a szakértők már az árak csökkenését is felvetették. Az ezt követő koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások a legtöbb területet váratlanul érték, így okozva igen széles körű változásokat a gazdaságban.

Nem volt ezalól kivétel az ingatlanpiac sem, hiszen a járványhelyzet következtében az áprilisi-májusi hónapokban igencsak csökkentek a tranzakciószámok, és megjelent a kiváró hozzáállás a piaci szereplők között. Ennek következtében akik sürgősen akarták eladni ingatlanjaikat a vártnál gyakrabban voltak kénytelenek alkalmazkodni a vevők ajánlataihoz.

Augusztusban viszont már az ingatlanpiac újraéledéséről hallottunk a legtöbbet. Cikkünkben ennek köszönhetően az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján megnézzük, mennyire változtak az elmúlt időszakban az ingatlanpiaci árak Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagyobb városaiban.

A legtöbb településen újra felfelé mozognak az ingatlanárak

Az idei évben a családi házak átlagára gyakran hónapról-hónapra felváltva emelkedett és csökkent, azonban számottevő mérséklődésről csak Kazincbarcika területén lehetetett beszámolni. Hosszabb távon viszont a legtöbb – megfigyelés alá vont - településen az eladó házak tekintetében az átlagárak emelkedését lehet tapasztalni.

Az egyetlen, már korábban is említett kivétel Kazincbarcika volt, ahol ugyanis a márciusi és az áprilisi hónapokban igencsak visszaesett a házak átlagos árfekvése. Ekkor körülbelül 60 ezer forinttal mérséklődött az átlagos négyzetméterár. Ennek köszönhetően Kazincbarcika volt az egyetlen város, ahol hosszabb távon a későbbi áremelkedés ellenére is az árak csökkenéséről számolhatunk be. A júliusi hónapban azonban már 222 ezer Ft/m2-re emelkedtek az átlagárak a családi házak tekintetében.

A piacot érintő hatások ellenére igen nagy áremelkedéssel találkozhattunk Mezőkövesd és Tiszaújváros területén. Mezőkövesden a hét hónap elteltével mintegy 40 ezer forinttal növekedett a családi házak árfekvése, így elérve a 167 ezer Ft/m2-t. Tiszaújvárosban még nagyobb drágulást tapasztalhattunk, hiszen ott 2020 januárja és júliusa között több mint 50 ezer forintos áremelkedés volt elkönyvelhető, így okozva egy 211 ezer forintos átlagos négyzetméter árat. Miskolcon egy minimális drágulás következtében az átlagárak már 230 ezer Ft/m2-re tehetők. Ózd területén pedig az árak stagnálása volt a jellemző.

A lakások ára kisebb mértékben változott

A legjelentősebb drágulás a lakások tekintetében is Tiszaújváros területén történt, hiszen ott átlagosan 40 ezer forinttal kerülnek többe az téglalakások négyzetméterenként. Ha Miskolcon szeretnénk lakást vásárolni ott is drágábban tehetjük ezt meg, mint az év elején, ugyanis több mint 10 ezer forinttal emelkedtek az ottani átlagárak. Kazincbarcikán a téglalakások tekintetében is csökkentek az árak. Ózd és Mezőkövesd drágulása pedig a középmezőnyben helyezhető el, ezekben a városokban ugyanis 30 ezer forinttal emelkedtek az átlagárak négyzetméterenként.

Az építőipar termelési volumene viszont csökkent

2020 márciusában a megye építőipari vállalkozásainak termelési volumene 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - derül ki a KSH statisztikai adataiból. Sőt a megkötött új szerződések volumene 27 százalékkal esett vissza. Fontos azonban kiemelni, hogy a változásokhoz nem feltétlenül a koronavírus-járvány hatásai vezettek.

Hirdetés
Hirdetés